Wijzer over je loon: waarom verschilt het minimumloon per uur? (23-04-2019)

23 apr. 2019 - Elke week beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: ‘Ik dacht dat het minimumloon voor iedereen hetzelfde was. Nu blijkt dat mijn zwager, die ergens anders werkt, per uur meer verdient dan ik. Hoe kan dat?’

20190308.jpeg

Het Nederlandse minimumloon geldt voor iedereen vanaf 22 jaar. Als je jonger bent, geldt voor jou het minimumjeugdloon. Dat ligt lager; daardoor zou het verschil kunnen worden verklaard. Als je echter ouder bent dan 21 jaar, dan ontstaan verschillen in het uurloon doordat een werkweek in de ene branche langer duurt dan in de andere. De lengte van zo’n werkweek wordt namelijk in de cao bepaald, voor het bedrijf of de sector waarvoor die cao geldt. Die lengte kan verschillen, maar ligt in ieder geval tussen de 36 en 40 uur. In verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg is dit bijvoorbeeld 36 uur.

In een sector waar fulltime medewerkers 40 uur per week werken, ligt het minimale uurloon lager dan in een sector waar fulltimers 38 of 36 uur werken. Hoe dit komt? Het minimumloon per maand (1.615,80 euro sinds 1 januari 2019) moet je bij een 40-urige werkweek delen over meer uren dan bij kortere werkweken. Daardoor houd je per uur minder over. Per maand is er echter geen verschil: iedere fulltime werknemer moet minstens die 1.615,80 euro verdienen.

Oneerlijk? Een beetje wel. Werknemers die werken volgens een 36-urige werkweek hoeven immers minder te werken voor hetzelfde salaris. Toch is dit een handige manier om ervoor te zorgen dat het minimumloon elke maand voor iedereen gelijk is. Als het minimumloon per uur voor iedereen hetzelfde was, hadden juist de werknemers met een 40-urige werkweek er voordeel van. Dan zouden zij per maand meer verdienen dan collega’s die de pech hebben in een branche met minder uren te werken. Elk systeem heeft dus z’n voor- en z’n nadelen!

Hoe hoog ligt jouw salaris per maand?

 
Loading...