Minimumjeugdloon

Het wettelijk minimumloon voor je leeftijd hangt af van de branche waarin je werkt, dus check het snel! Want minder mag je niet verdienen.

Niet je baas bepaalt wat jij minimaal moet verdienen, maar de overheid doet dat. Er bestaat namelijk een minimumjeugdloon. Je baas mag je niet minder betalen dan het wettelijk minimumjeugdloon. Daarnaast heb je ook recht op een vakantietoeslag van 8%.  Hoeveel dat is, hangt af van je leeftijd. Het gaat elk halfjaar iets omhoog.

Let op: het minimumloon per uur kan een beetje verschillen per baan. Dat komt omdat er in elke sector cao-afspraken zijn. Daarin staat hoe lang een normale werkweek duurt. In de horeca en de 'glastuinbouw' (werken in kassen) is die bijvoorbeeld 38 uur per week. Jouw werkgever is verplicht je zoveel betalen dat je omgerekend minstens op het minimumloon per maand uitkomt. Als de cao-lonen hoger zijn dan het minimumloon moeten die bedragen worden betaald. Benieuwd naar je cao? Die kan je hier checken.

Zoveel moet je minimaal per uur verdienen met een cao van 40 uur per 1 januari 2020:  

Leeftijd Minimumloon per uur Vakantietoeslag
15
2,87
0,23
16
3,30
0,26
17
3,77
0,30
18
4,77
0,38
19
5,73
0,46
20
7,64
0,61
21 of ouder
9,54
0,76

En dit is je minimumuurloon met een cao van 38 uur per 1 januari 2020, zoals bijvoorbeeld in de horeca en de glastuinbouw: 

Leeftijd Minimumloon per uur Vakantietoeslag
15
3,02
0,24
16
3,47
0,27
17
3,97
0,32
18
5,02
0,40
19
6,03
0,48
20
8,04
0,64
21 of ouder
10,04
0,80

Werk jij in een cao met 36, 37 of 37,5 uur? Check dan het minimumloon en minimumjeugdloon voor iedereen!

Cao?

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst. Dat is een pak papier met afspraken die gelden voor de werknemers. Veel cao's zijn landelijke afspraken. Die worden gemaakt door vakbonden en werkgeversverenigingen. Een werkgeversvereniging vertegenwoordigt een bepaalde sector of branche. Bijvoorbeeld de horeca of de supermarkten. De vakbonden komen op voor de belangen van de werknemers in die bepaalde sector. Regelmatig wordt er onderhandeld over loonsverhoging, vakantiedagen, ziektegeld, reiskostenvergoeding en meer. Zijn de afspraken eenmaal gemaakt, dan moeten de werkgevers zich aan die afspraken houden. Voor veel sectoren is de landelijke cao namelijk verplicht. Als er geen landelijke cao is of als die niet verplicht is, dan maakt een werkgever zelf afspraken met de vakbonden in een bedrijfscao of met individuele werknemers. Kijk in je arbeidsovereenkomst welke cao er voor jouw sector of bedrijf geldig is.

Meer weten over de cao of de cao-tekst opzoeken? Kijk op de cao-pagina van Loonwijzer. 

Ik ben bijna jarig. Wanneer gaat mijn loonsverhoging in?

Elk jaar dat je ouder wordt, stijgt het minimumloon waar je recht op hebt. Je hebt recht op dat hogere loon vanaf je verjaardag. Je werkgever moet daarvoor dan de afdeling salarisadministratie opdracht geven om de maand te splitsen (in een deel hoger loon en een deel het oudere, lagere loon). Maar dat gedoe kost meer geld dan wanneer hij of zij je over de hele maand het hogere minimumloon betaalt. In de praktijk krijg je daarom vaak vanaf de eerste dag van de maand waarin je verjaardag valt het hogere minimumloon.

Wat is bruto? En netto?

Het brutoloon is het bedrag dat je werkgever opzij zet om jou van te betalen. Van dat brutoloon gaat dan nog belasting en premie volksverzekeringen af. Soms gaan er ook nog andere dingen vanaf, zoals een bedrag voor je pensioen (nog ver in de toekomst). Dan houd je het nettoloon over. Wil je weten hoe je van bruto naar netto gaat? Gebruik de Bruto/Netto Check!

Meestal betaal je te veel belasting. Zorg dat je het terugkrijgt!

Hoe dat komt? Nou, omdat de Belastingdienst voor het gemak doet alsof alle Nederlanders het hele jaar werken. Maar dat is niet zo, zeker niet als je jong bent. Hoe je digitaal aangifte doet bij de Belastingdienst en je geld terug kunt krijgen? Check de website van de Belastingdienst of bel gratis de BelastingTelefoon: 0800-0543.

Vakantiegeld...

is minimaal 8% van je bruto-loon. Anders gezegd: op elke euro verdien je minimaal 8 cent vakantietoeslag. Dat is zo bij wet bepaald. Ook al werk je ergens maar een tijdje, of heb je een vakantiebaantje, let erop dat je vakantiegeld krijgt!

Meer informatie

loading...
 
 

 

 
Loading...