Waar vind ik een baan?

De juiste baan vinden kan een hele uitdaging zijn. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen, zoals vacaturesites en social media.

Hoe vind je een baan via vacaturebanken?

Er zijn veel manieren waarop je een baan kunt vinden. Er zijn talloze vacaturesites, Loonwijzer heeft een eigen vacature-overzicht en in kranten staan geregeld pagina’s met openstaande functies. Online recruitmentbureau Cowboys hield bovendien de Nederlandse Vacaturesite Index bij, waarmee je gemakkelijk de vacaturebanken voor jouw sector kunt vinden, én hoe groot ze eigenlijk zijn. Ook al is deze index recent niet meer bijgewerkt, hij geeft wel een duidelijk overzicht van alle vacaturesites:

De meeste vacaturesites wijzen zichzelf: door een functie of trefwoord in te vullen vind je snel een overzicht van passende vacatures.

Hoe vind je 'verborgen' banen?

Niet alle banen zijn via vacaturebanken te vinden. Er is ook zoiets als de verborgen arbeidsmarkt. Niet voor alles wordt namelijk een advertentie geplaatst. Zo’n baan wordt vaak intern ingevuld, maar soms worden er toch mensen van buitenaf aangenomen. Je kunt bij zo’n baan komen door bijvoorbeeld een open sollicitatie. Mocht er op het moment van sturen geen vacature zijn bij het aangeschreven bedrijf, later misschien wel. En dan bestaat de kans dat ze op dat moment alsnog naar jouw cv kijken.

Je netwerk is ook belangrijk als je een baan zoekt. Social media bieden bij uitstek mogelijkheden hiertoe. Heb je een Twitter-, Facebook- of LinkedIn-profiel, gebruik die dan ook. Zo is LinkedIn is ideaal om je cv te delen met de wereld. En misschien volg je via Twitter iemand die nog een tekstschrijver blijkt te zoeken voor zijn bedrijf. Maar lekker ouderwets aan vrienden en kennissen laten weten dat je op zoek bent naar werk kan ook wonderen doen. Houd er wel rekening mee dat werkgevers sollicitanten ook op sociale media checken om te zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Scheldkannonades op Twitter of braspartijen op Facebook helpen niet echt om een baan te vinden.

Hoe solliciteer je naar die baan?

Solliciteren begint vaak met een motivatiebrief en een cv. Zorg daarbij voor twee overtuigende documenten. Een goede sollicitatiebrief is dé manier om duidelijk te maken waarom jij geschikt bent voor de gewenste functie. Bij je cv is het belangrijk dat je een goede indruk geeft van de ervaring die je hebt.

Hoe kom je erachter wat er betaald wordt?

Met de Salaris-Check zie je snel wat er verdiend wordt in de beroepsgroep waar jij je oog op hebt laten vallen. Wil je daarna weten wat je verdient na aftrek van belastingen en premies? Gebruik dan de Bruto/Netto-Check!

Het kan ook nuttig zijn cao’s door te pluizen:

En als je binnen bent, hoe onderhandel je over het salaris?

Als je eenmaal een functie aangeboden hebt gekregen, kun je gaan onderhandelen over je salaris. Dat proces speelt niet alleen als je net binnen bent, maar ook als je al langere tijd bij dat ene bedrijf werkt en je vindt dat je een hoger loon verdient.

Vergelijk je salaris en je beroep

 
Loading...