Hoe gebruik ik de Salaris-Check?

Heb je vragen bij het gebruik van de Salaris-Check? De meest gestelde vragen vind je hier!

Deze pagina is te gebruiken in combinatie met de Salaris-Check.

Werkervaring

Wordt met 'Aantal gewerkte jaren sinds eerste baan' bedoeld hoeveel jaar werkervaring je in totaal hebt of het aantal jaar ervaring voor dit specifieke beroep?

In de regel tellen ervaringsjaren door wanneer je relevante werkervaring heeft opgedaan. Dat betekent dus dat je ervaringsjaren breed moet opvatten, maar niet te breed. Als je bijvoorbeeld examentraining hebt gegeven aan middelbare scholieren, kun je die jaren werkervaring meetellen wanneer je als docent op een middelbare school gaat werken. Het meetellen van je bijbaantje als vakkenvuller, toen je zelf op de middelbare school zat, is dan weer niet relevant. Je gaat nu namelijk op een totaal ander niveau in een totaal ander beroep werken.

Salaris beroepsgenoten

Waarom verschilt het 'gemiddelde salaris' van het 'salaris beroepsgenoten', dat ik te zien krijg als ik mijn gegevens deel?

Het verschil ontstaat omdat het om gemiddelde bedragen gaat voor verschillende groepen. Het 'gemiddelde salaris' geldt voor iedereen die hetzelfde beroep uitoefent als jij doet, met ongeveer hetzelfde aantal ervaringsjaren.

Het 'salaris beroepsgenoten' is daarentegen het gemiddelde loon voor alle beroepsgenoten waarbij alle karakteristieken écht vergelijkbaar zijn. Dat gaat niet alleen om ervaringsjaren, maar ook wordt gekeken naar bijvoorbeeld de regio, het hebben van een leidinggevende positie of niet en hoe groot de organisatie is. Zulke zaken beïnvloeden het loon namelijk ook. Op deze manier kan tussen de gemiddelde werknemer in het algemeen en de werknemer die qua karakteristieken op jou lijkt dus best een verschil zitten!

loading...
 
 

 
 

Loading...