Op deze 8 manieren kun jij een hoger salaris krijgen

Volg een cursus, onderhandel over je salaris, werk meer uren en blijf actief op de arbeidsmarkt. Zo zorg je ervoor dat je het meeste uit je loopbaan haalt en een hoger bruto- en nettoloon krijgt.

1. Volg een cursus of opleiding

175.jpg

Vind je het leuk om jezelf te blijven ontwikkelen, dan is doorleren een prima manier om een hoger salaris af te dwingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een cursus gericht op specifieke vaardigheden, die de kans op promotie verhoogt. Een masteropleiding (in deeltijd) volgen is natuurlijk ook mogelijk. Uit de data van de Salaris Enquête blijkt namelijk dat hoe hoger het opleidingsniveau van een werkende is, des te hoger het salaris is. Dat klinkt heel logisch, maar de meeste werknemers maken weinig tot geen gebruik van de mogelijkheid tot doorleren.

Dit kan een opleiding jou opleveren

Doe een cursus, van marketeer tot doktersassistent

 

2. Check of je salaris in lijn is met het minimumloon en het cao-loon

55.jpg

Werkgevers moeten werknemers minimaal het cao-salaris betalen, of het minimumloon als er geen cao van toepassing is. Die eerste groep is het grootst: bijna 80 procent van de werknemers heeft recht op de betaling volgens de cao-loonschalen. Alhoewel het vanzelfsprekend lijkt dat een werkgever zich hieraan houdt, kan het toch misgaan. Kijk daarom goed na of je brutosalaris in lijn is met deze loonschalen of het minimumloon. Is dat niet het geval, ga dan het gesprek aan met je baas. Zo kun je huidige salaris op peil brengen en je gemiste inkomsten uitbetaald krijgen, eventueel met een loonvordering.

Alles over het uitbetalen van je salaris

Zo hoog is het minimumloon

Check de loonschalen in je cao

 

3. Onderhandel met je baas

53.jpg

Over je salaris praten is niet altijd makkelijk. Maar er valt veel te winnen als je durft te bespreken met je werkgever wat je verdient en wat je wilt verdienen. Zo'n gesprek begint met een gedegen voorbereiding. Zoek uit met de Salaris Check wat mensen met jouw beroep gemiddeld verdienen of vraag je directe collega's naar hun brutosalaris. Zo kun je voor jezelf bepalen wat je ondergrens bij de onderhandelingen is. Zo'n salarisgesprek kun je bijvoorbeeld voeren bij de verlenging van een tijdelijk contract, maar ook een positief functioneringsgesprek leent zich er goed voor. In economisch goede tijden zijn werkgevers eerder geneigd een salarisverhoging te geven en meer te betalen dan de cao hun voorschrijft.

Onderhandelen voor beginners

Strategie tijdens salarisgesprek

Salarisonderhandeling bij nieuwe baan

 

4. Vind een baan die beter betaalt

16.jpg

Het kan zijn dat je binnen je huidige baan geen mogelijkheden ziet voor salarisverhoging. Dan is op zoek gaan naar een baan met meer perspectief een prima idee. Met de Salaris Check kun je zien of het gemiddelde salaris voor de functie die jij ambieert hoger ligt dan je inkomen nu. Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, ga tijdens het gesprek dan meteen na wat de groeimogelijkheden zijn. Zo voorkom je dat opnieuw vast komt te zitten binnen een bepaalde loonschaal.

Ga op zoek naar jouw ideale vacature

Meest gevraagde banen in heel Nederland

Zo vind jij een geschikte baan

Hier moet je op letten als werkzoekende vrouw

 

5. Benut je kwaliteiten en word zzp'er

363.jpg

In sommige specialistische branches liggen de tarieven voor zzp'ers vele malen hoger dan de salarissen van werknemers. Vaak is dat niet meer dan logisch. Zelfstandigen moeten namelijk zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering en soortgelijke zaken regelen. Toch kan het starten van een onderneming zich uitbetalen als je in een branche zit waar veel vraag is naar je producten of diensten.

Uurtarieven zzp'ers vergeleken met werknemers

Op deze manier start je een eigen bedrijf

 

6. Werk meer uren

Een langere werkweek zorgt logischerwijs voor een hoger salaris; met de Bruto/Netto Check kun je zien wat je in zo'n geval netto overhoudt van je brutosalaris.

 

7. Verzeker jezelf van een vast contract

Een vaste baan levert meer op dan werken met een contract voor bepaalde tijd, dus zorg ervoor dat je kunt doorgroeien in je baan.

 

8. Blijf werken

Een halfjaar met verlof gaan is in de regel niet gunstig voor je uurloon.

 
Loading...