Alles over Loonwijzer

Loonwijzer doet onderzoek naar salarissen, loonverschillen, baantevredenheid en arbeidsomstandigheden tijdens je hele carrière.

Doneer nu:  ONLINE DONEREN

Stichting Loonwijzer & WageIndicator Foundation 

Stichting Loonwijzer/WageIndicator Foundation startte in 2001 met Vrouwenloonwijzer. Vanwege het succes volgde een maand later al Loonwijzer.nl. Speciale loonwijzers volgden, zoals Mannenloonwijzer, Zorgloonwijzer, 40plusloonwijzer, 55plusloonwijzer en Jeugdloonwijzer. In 2004 kwamen daar Loonwijzers bij in 8 Europese landen. Nu, in 2022, kun je met gemak zeggen dat Stichting Loonwijzer wereldwijd in meer dan 206 landen zit. De internationale ontwikkelingen kun je volgen op WageIndicator.org. Het Loonwijzerconcept en de Salaris Check zijn in alle landen gelijk. Daarnaast kun je op alle nationale websites - altijd internationaal vergelijkbaar -  minimumlonenleefbare lonen, lonen per beroep en lonen in cao's vinden. Het doel is werknemers, kleine ondernemers en andere werkenden te voorzien van basisinformatie over de arbeidsmarkt.

Stichting Loonwijzer is formeel opgericht als stichting op 17 september 2003 in Amsterdam. 

Wie zijn wij?

Loonwijzer/WageIndicator is een mondiaal netwerk in meer dan 200 landen. 60% van de landen heeft een nationaal team, andere landen doen het met regionale teams. Dat is bijvoorbeeld het geval in Buenos Aires (Argentinië), Kaapstad (Zuid-Afrika), Dar es Salaam (Tanzania) en Mexico City (Mexico). Ook zijn er een aantal teams die op wereldwijd niveau werken. Die bevinden zich  op het hoofdkantoor in Amsterdam en in Pune (India), Bratislava (Slowakije) en Islamabad (Pakistan).

Wereldwijd wordt er samengewerkt met onderzoekspartners en universiteiten zoals de Universiteit van Amsterdam/AIAS - HSI, FNV Mondiaal, CELSI en FLAME University. Daarnaast bestaat het netwerk uit nationale, regionale en mondiale onderzoekspartners, mediapartners en vakbonden.  

Waarom Loonwijzer? 

Een cao-loon zegt toch al genoeg? Omdat de cao een voorschrift is, zegt het niet alles over hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat. Eigenlijk is er maar weinig bekend over lonen in relatie tot beroep en cao. Er zijn weinig gegevens beschikbaar over hoeveel mannen of vrouwen onder een bepaalde cao vallen. Laat staan dat we weten hoe ze verdeeld zijn over verschillende loonschalen. Bovendien valt in Nederland ongeveer een vijfde van de werknemers niet onder een cao. Daarnaast is er wereldwijd een gebrek aan coherente arbeidsmarktinformatie. Informatie die makkelijk te begrijpen is, waar toegang tot is, die compleet is en onafhankelijk. De nationale websites van de WageIndicator Foundation, waar Loonwijzer.nl er één van is, functioneren als online, up-to-date arbeidsmarkt bibliotheken voor werknemers, werkgevers, overheden, academici en media. Waarom Loonwijzer niet alleen in Nederland belangrijk is, maar juist ook in landen waar weinig tot geen informatie beschikbaar is blijkt uit de internationale succesformule van de WageIndicator: arbeidsmarkttransparantie. 

Share & Compare Wages, Labour Law and Career is dan ook het motto. 

Jouw gegevens: de Salaris-Check en de Salaris-Enquête

De Loonwijzer-enquête bestaat uit meer dan 1700 beroepen. Als de bezoeker aangeeft onder een cao te vallen, wordt ook dat gegeven verwerkt. Naast vragen over beroep kent de enquête vragen over werktijden, tijdsbeleving, je werkverleden, je bedrijf, je contract en een aantal meer persoonlijke vragen. Door deze combinatie van vragen doet het Loonwijzer onderzoeksteam nieuwe inzichten op. Zo was de Salaris-Check in Vrouwenloonwijzer de eerste indicator die kon aantonen dat het hebben van veel mannelijke collega's in je beroepsgroep veel gunstiger is voor je uurloon dan bijvoorbeeld het feit dat je promotie had gemaakt. Ook kan de Loonwijzer Salaris-Check nu laten zien dat de positie van herintreedsters op de arbeidsmarkt in veel beroepen anders is dan die van de 'gewone werknemer'. Maandelijks ontvangt Loonwijzer tegen de 15.000 bruikbare observaties. Op basis van het jarenlange loonwijzeronderzoek weten we dat factoren zoals opleiding, werkervaring, leidinggevende positie, herintreden, mannelijke collega's in hetzelfde beroep, promotie, grootte van het bedrijf, wel of geen vast contract, sector en regio essentieel zijn voor jouw salaris-indicatie. Opmerkelijk genoeg zijn de bovenstaande items telkens in een andere combinatie, en andere 'zwaarte' van belang voor de hoogte van een salaris in een bepaalde beroepsgroep.  

Verschillen in beloning, hoe zit dat?

Uit jarenlang onderzoek blijkt dat vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen. Hoe komt dat toch? Hierbij gaat het uiteraard niet om wat mag, aangezien het wettelijk is vastgelegd dat discriminatie op basis van geslacht niet mag. Het gaat er om om precies te weten te komen hoe het zit met de loonopbouw bij vrouwen, mannen en mensen uit andere landen. Zo weten we dat vrouwen, maar ook migranten en jongeren relatief minder verdienen dan mannen. Dit komt onder andere door verschillende keuzes die je maakt in je leven op de arbeidsmarkt. Werk je part-time? Welke opleidings heb je genoten? Ben je er een aantal jaar tussenuit geweest? Of werk je in een sector die minder opbrengt? Deze factoren spelen allemaal een rol in je uiteindelijke salaris. Discriminatie speelt ook een rol, zowel bij migranten, vrouwen, ouderen en jongeren.

Worden vrouwen, jongeren en mensen met een migratieachtergrond gediscrimineerd als het om salaris gaat? Discriminatie in beloning is heel moeilijk aan te tonen, en is er op veel verschillen in beloning geen vinger te leggen. Met permanente onderzoek en dataverzameling uit de Salaris Check en Salaris-Enquête probeert de loonwijzer hier antwoorden op te vinden. Vandaar dat de Loonwijzer-enquête vraagt naar sekse en land van herkomst. Ga voor meer informatie over Gelijke Beloning naar onze Gelijkloon-sectie, de Vrouwenloonwijzer of de publicaties die verschenen zijn uit Loonwijzer-onderzoek. 

Gelijkloon: Het onderdeel van Gelijkloon op de Loonwijzer is opgezet in 2006 en sindsdien bijgehouden door de taskforce 'Gelijke beloning, dat werkt!' met als doel om gelijke beloning op de agenda te krijgen en te houden. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer/WageIndicator Foundation was de voorzitter van deze taskforce. 

Wat doet de Universiteit van Amsterdam/Loonwijzer met de gegevens?

Prof. dr. Kea Tijdens, onderzoekscoördinator van AIAS-HSI (Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies van de Universiteit van Amsterdam), ontwikkelt de vragenlijst en doet de interpretatie van de loongegevens. Ze publiceert daarover in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Naast Kea Tijdens zijn er veel onderzoekers in binnen- en buitenland bezig met de Loonwijzer-dataset.

Is de data anoniem? Ja, volledig. Aan het eind van een enquête kan worden gevraagd om een e-mailadres voor een vrijwillig abonnement op onze nieuwsbrief. Dit e-mailadres wordt echter apart opgeslagen en kan op geen enkele manier worden gekoppeld aan de ingevulde antwoorden.

Nieuws en rapporten

Nieuws over Loonwijzer en publicaties en rapporten die samengesteld zijn aan de hand van data van de Loonwijzer-dataset vind je bij Loonwijzer-nieuws. De onderzoeksrapporten en publicaties vind je op WageIndicator.org

Raad van Toezicht Stichting Loonwijzer/WageIndicator Foundation

Supervisory Board of the WageIndicator Foundation:

  • Chair: Rotterdam School of Management, Erasmus University - Prof Dr Rob van Tulder
  • Member: Utrecht University - Janna Besamusca
  • Member (finance): Independent - Maarten van Klaveren
  • Member: University of Amsterdam - Rachel Rietveld
  • Member: Independent - Willy Wagenmans
  • Member - Federation of Uganda Employers - Douglas Opio 
  • Member - Top Employers - David Plink

Co-Founders: Paulien Osse and prof. Kea Tijdens 

General Director: Fiona Dragstra

Director Data: Daniela Ceccon

Director Research (CELSI and WageIndicator): Marta Kahancová

Director Operations: Rupa Korde

Director Communications: Niels Peuchen

Adres

Stichting Loonwijzer / WageIndicator Foundation 
Mondriaan Toren, 17e verdieping | Amstelplein 36 | 1096 BC Amsterdam | Nederland

E-mail: office@wageindicator.org

Aansprakelijkheid

Hoewel Stichting Loonwijzer met grote zorg aan Loonwijzer.nl werkt, betekent dat niet dat bezoekers van Loonwijzer rechten kunnen ontlenen aan de Loonwijzer-gegevens.

Fondsen

Stichting Loonwijzer/WageIndicator Foundation financiert haar projecten via fondsen en samenwerkingen met partners. Kijk voor alle nationale en internationale partners en projecten op WageIndicator.org.

Advertenties en banners

Mail voor de voorwaarden naar het Loonwijzer-team of naar .

Donaties

Voor donaties, informatie over waar je gift terecht komt en redenen waarom investeren in de Loonwijzer een goed idee is - niet alleen voor jezelf, maar ook voor werknemers wereldwijd. Daarnaast kan je natuurlijk ook altijd investeren in de Loonwijzer wanneer je tevreden bent met je (gratis) advies. 

ONLINE DONEREN

anbi-logo.gif

Fiscaal aftrekbaar: De Stichting Loonwijzer / WageIndicator Foundation is een ANBI, een algemeen nut beogende instelling. Dat betekent dat uw gift fiscaal aftrekbaar kan zijn. Meer informatie over aftrekbaarheid van giften op Belastingdienst.nl.

 
Loading...