Wat zijn de gevolgen van seksuele intimidatie voor het slachtoffer?

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 09-08-2023

Gevolgen van seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie kan voor degene die het overkomt allerlei gevolgen hebben, zowel qua gezondheid, financieel als sociaal. Naast het individuele niveau kan er ook impact zijn op collega's, cliënten en leerlingen. Seksuele intimidatie kan onderdeel uitmaken van een werkcultuur waarin ook mensen die niet direct zelf belaagd worden zich onder druk gezet voelen. Dit heeft vrijwel altijd een negatief effect op de productiviteit, van slachtoffers én van collega's.

A. Gevolgen voor de gezondheid

Het vreet aan mensen als zij iedere keer op hun hoede moeten zijn om seksuele intimidatie te ontlopen of telkens moeten bedenken hoe ze zich kunnen verweren. Met lood in de schoenen naar je werk gaan kan leiden tot angst, chronische stress en vermoeidheid. Dat kan verergeren en leiden tot veel hoofdpijn, slapeloosheid, gewichtsverlies of -toename en zelfs uitmonden in een depressie of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat zorgt weer voor veelvuldig en soms langdurig ziekmelden.

B. Financiële gevolgen

Zowel voor het slachtoffer als voor directe collega's, de dader en uiteindelijk de hele werkorganisatie brengt seksuele intimidatie vaak veel kosten met zich mee. Het kan namelijk leiden tot: - verminderde werkprestaties, zowel bij het slachtoffer dat zich moet verweren tegen seksuele intimidatie als bij collega's (denk aan negatieve sfeer, geroddel en dergelijke); - toename van het (betaald of onbetaald) verzuim om de intimidatie te ontlopen, of als gevolg van ziekte door stress; - baanverlies of ontslag als gevolg van een wraakoefening van de pleger of door de slechtere prestaties als gevolg van de intimidatie; - kosten voor rechtsbijstand voor slachtoffer, werkgever en pleger; - kosten van verhuizing of een andere baan elders zoeken; - kosten van baanverlies en het niet kunnen opgeven van referenties bij het zoeken naar een nieuwe baan; - het missen van loopbaanmogelijkheden binnen de huidige organisatie of bij een nieuwe werkgever; - een mislukte carrière.

C. Sociale gevolgen

Daarnaast zijn er vaak voor het slachtoffer, soms voor collega's en zelfs voor de (vermeende) dader ook sociale gevolgen:

  • gewelddadige of beledigende reacties van de pleger van de intimidatie, diens vrienden of collega's, na het indienen van een formele klacht;
  • moeten toezien hoe je persoonlijke leven publiekelijk de maat wordt genomen;
  • het slachtoffer wordt de 'schuldige' partij, waarvan kledij, levensstijl en privéleven onder vuur worden genomen;
  • vernedering door roddels;
  • karaktermoord en besmeuring van je reputatie of vrees daarvoor;
  • argwaan tegenover vergelijkbare omgevingen als die waarin de intimidatie zich afspeelde, en tegenover personen die zich in vergelijkbare posities bevinden als de pleger van de intimidatie;
  • extreme stress, zeker als het in bredere kring bekend wordt, die relaties met belangrijke derden kan beschadigen, zoals de kennissenkring, vrienden en familie.
 
Loading...