Prinsjesdag 2023: wat verandert er qua werk en inkomen?

22 sep. 2023 - Op Prinsjesdag heeft het kabinet de plannen voor het komende regeringsjaar bekendgemaakt. Omdat het kabinet demissionair is, zijn er geen grootse nieuwe plannen voor 2024. Toch stelt de regering een aantal belangrijke veranderingen voor op het gebied van werk en inkomen. In dit nieuwsbericht lees je welke dat zijn.

Voor de duidelijkheid: de plannen zijn nog niet definitief. De meeste moeten eerst nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Minimumloon vanaf 2024 per uur berekend

Op dit moment kennen we in Nederland een minimumloon per maand, dat € 1.995 bedraagt. Dit bedrag geldt zowel voor bedrijven met een 40-urige werkweek als voor bedrijven met een 36-urige werkweek. Daardoor verdienen werknemers die 40 uur per week werken een minimumloon van € 11,51 per uur, terwijl werknemers die 36 uur per week werken recht hebben op minstens € 12,79 per uur.

Vanaf 2024 gaat dit veranderen en geldt voor iedereen hetzelfde minimumloon per uur. Dat uurloon wordt gebaseerd op het huidige minimumloon voor 36 uur per week. Hierdoor gaan minimumloonverdieners met 40 uur per week er 11,1% op vooruit. Meer informatie over wat dat betekent voor je loonstrook, lees je in Loonstrook 2024: nettoloon stijgt het meest voor verdieners minimumloon.

Arbeidskorting verhoogd

De arbeidskorting is een belastingkorting voor iedereen die inkomen verdient met zijn werk. De arbeidskorting wordt verhoogd met €115 voor iedereen met een inkomen rond het minimumloon. De maximale arbeidskorting wordt zelfs nog meer verhoogd, van € 5.052 naar € 5.553. Daardoor gaan de meeste mensen minder belasting betalen. 

Reiskostenvergoeding van 21 naar 23 cent per kilometer

Vanaf 1 januari 2024 mogen werkgevers hun werknemers een hogere onbelaste reiskostenvergoeding geven. De vergoeding is nu nog 21 cent per kilometer, maar dat wordt 23 cent. Dat komt neer op een verhoging van ongeveer 9,5%. Daarmee kunnen werknemers de hogere kosten van openbaar vervoer en benzine deels opvangen. 

OV-kaart aanbieden door werkgever wordt makkelijker

Werkgevers mogen hun werknemers een OV-kaart aanbieden, maar daar gelden nu nog ingewikkelde regels voor. De werkgever moet een uitgebreide administratie bijhouden en als de werknemer zijn OV-kaart niet genoeg voor zijn werk gebruikt, moet de werkgever er loonbelasting over betalen. 

Deze regels worden versimpeld. Vanaf 1 januari 2024 wordt het vergoeden van een OV-kaart vrijgesteld van loonheffing. De enige voorwaarde is dat de werknemer de OV-kaart ook zakelijk gebruikt. Hoevéél de werknemer zijn OV-kaart gebruikt, maakt straks niet meer uit. 

STAP-budget wordt SLIM-regeling

Met het STAP-budget kunnen werknemers een subsidie krijgen voor het volgen van een opleiding. Die subsidie bedraagt maximaal € 1.000. Op 15 november 2023 is de laatste mogelijkheid om STAP-budget aan te vragen en daarna stopt de regeling.

Van het geld dat daarmee vrijkomt, wordt 73,5 miljoen euro extra besteed aan de al bestaande SLIM-regeling: de Subsidiregeling voor Leren en ontwikkelen In het Mkb. Deze regeling was eerst alleen bedoeld voor bedrijven, maar vanaf 2024 kunnen ook individuele werknemers een subsidie krijgen voor scholing en ontwikkeling. Hoe dit er precies uit komt te zien moet nog verder uitgewerkt worden. 

Belastingvoordelen voor zzp’ers verder versoberd

Verschillende belastingvoordelen voor zzp’ers worden afgebouwd.

Zelfstandig ondernemers met een eenmanszaak hebben recht op de mkb-winstvrijstellling, een percentage van hun winst waarover ze geen belasting hoeven te betalen. Dit percentage wordt in 2024 verlaagd van 14% naar 12,7%. 

Ook de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd: deze was € 5.030, maar wordt per 1 januari 2024 € 3.750. Het is de bedoeling dat de zelfstandigenaftrek de komende jaren verder wordt afgebouwd, tot €900 in 2027.

Check JE SALARIS

  • Wil je weten wat jouw nettosalaris in 2024 wordt? Met de Bruto/Netto-Check kom je erachter!
  • Zie of je binnen je beroep genoeg verdient met de Salaris-Check
 
Loading...