Wat is STAP en waarom zou iedereen dit moeten kennen?

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

30 mei 2022 - Er zijn een hele hoop mensen die graag een opleiding of cursus willen volgen. Werknemers die beter willen worden in de werkzaamheden die zij op dat moment al uitoefenen of bijvoorbeeld een werkzoekende die zijn positie op de arbeidsmarkt wil versterken door middel van een opleiding. Wat de reden dan ook mag zijn, een opleiding kost vaak een hoop geld.

1684[71].jpg

Gelukkig komt de overheid vanaf 2022 deze mensen een beetje tegemoet door middel van het STAP budget. Wat is STAP? En waarom moet je het kennen?

Wat is het Stap budget?

Het Stap budget is een budget wat jaarlijks door de overheid uitgegeven wordt. Het gaat om een bedrag van 1000 euro per jaar wat ingezet kan worden voor leerdoeleinden. Je kunt het bedrag gemakkelijk zelf aanvragen via het UWV. Wanneer je een opleiding of cursus hebt gevonden, kun je aangeven dat je je meldt via het budget. Vervolgens zal de opleider een bewijs toesturen die bedoeld is om door te geven aan het UWV. Op haar beurt zal het UWV vervolgens de aanvraag bekijken en deze eventueel goedkeuren. 

Mocht het nou goedgekeurd zijn dan zal het UWV vervolgens het budget betalen aan de opleider zonder dat je dit zelf moet voorschieten. Mocht het zo zijn dat het budget niet wordt toegekend, zal de UWV dit ook melden aan de opleider. De opleider zal de aanvraag dan stopzetten. Dit maakt het dus een hele laagdrempelige manier om te beginnen met een opleiding of cursus.

Wat is stap en waarom zou iedereen dit budget moeten kennen?

Iedereen zou het budget natuurlijk moeten kennen omdat dit budget net dat beetje kan geven wat iemand nog zoekt om zichzelf bijvoorbeeld om te scholen. Op het moment dat iemand het op zijn werk niet meer naar zijn zin heeft, maar hij of zij geen papieren heeft voor een andere functie, is dit natuurlijk een mooi budget om iets anders te gaan leren. Ook kan het iemand helpen die beter wil worden in de functie die hij of zij al bekleed. Een fijn voordeel aan het budget is dat het laagdrempelig is. 

Je hoeft niet eerst zelf een bedrag voor te schieten om de studie te kunnen volgen omdat het budget direct betaald wordt aan de opleider zelf. Hierdoor ben je dus ook geen tussenpersoon en kan er niets met het budget gebeuren. Het budget is er voor een hele hoop verschillende opleidingen en cursussen. Al met al is het dus een hele fijne tegemoetkoming vanuit de overheid om alsnog een studie of cursus te kunnen volgen wanneer er hier wellicht weinig budget voor is.

 
Loading...