Bouw

Oudere draagt kennis over, jongere doet zwaardere werk

KuiperBouwgroep in Arnhem (110 werknemers) heeft net als andere bedrijven in de bouw moeite om nieuw personeel te vinden. Toen twee oudere uitvoerders aankondigden met pensioen te gaan, bekeek het bedrijf of zij hun kennis en ervaring niet nog langer wilden inzetten.

Het bedrijf koppelt nu jong en oud aan elkaar. Duo’s trekken samen op tijdens bouwprojecten. De oudere draagt kennis over. De jongere neemt zonodig het zwaardere werk voor zijn rekening. Door deze één-tweetjes blijft kennis en ervaring voor de organisatie behouden en kunnen ouderen langer mee.

Het gaat wel om maatwerk, benadrukt bedrijfsleider Stephan Lap: ‘Je kunt niet zomaar een jongere aan een oudere koppelen. De jongere wil graag keihard de radio aan, de oudere werkt het liefst in stilte. Dat is dus een delicate afweging, je moet het van geval tot geval inschatten.’

Verder investeert KuiperBouwgroep in minder belastende bouwtechnieken. En werknemers die het zware werk niet meer aankunnen, krijgen andere taken. Zo is er een collega die als geen ander kan maatvoeren en profielen zetten. Hij heeft het karakter om geen kick te geven en tot zijn laatste snik met dat zware werk door te gaan. Maar het bedrijf wil voorkomen dat hij in het harnas ‘sneuvelt’. De man heeft lichter werk gekregen. Hij draagt zijn kennis en kunde over aan jongeren.

De twee oudere werknemers die met pensioen wilden, zijn nog steeds enkele uren per week actief, onder meer als mentor. Stephan Lap: ‘Dit beleid stimuleert jongeren om oudere collega’s te waarderen.’

Ontleend aan: Meer winnaars, SeniorPower, 2007, pag. 34-36

Vergelijk je Salaris

loading...
 
 

 

Tips voor 55-plus en 45-plus:

 
Loading...