Agrarische sector

Ander werk voor vrachtwagenchauffeurs

Cehave Landbouwbelang produceert diervoeders. In Nederland heeft het bedrijf ongeveer 1500 werknemers. Het bedrijf zorgt zelf voor de logistiek. In 2005 werkten er 123 chauffeurs van gemiddeld 54 jaar. Veel chauffeurs hebben knie- en rugproblemen. Bovendien krijgen oudere chauffeurs vaak last van nachtblindheid. Door die fysieke problemen raakt een aantal oudere chauffeurs gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

Een chauffeur die niet meer goed mee kan draaien vanwege fysieke beperkingen, is niet gemakkelijk te re-integreren. HR-directeur Theo Vervoort licht toe: “Iemand met bijvoorbeeld nachtblindheid kun je als bedrijf wel in dagdienst laten rijden, maar dat geeft problemen voor de andere chauffeurs. De ritten tijdens de schemering en in het donker moeten immers toch worden uitgevoerd.”
Het bedrijf liet met veel kunst- en vliegwerk gedeeltelijk arbeidsongeschikte chauffeurs gedeeltelijke diensten draaien of - als dat niet mogelijk was - nam het de volledige loonkosten zonder tegenprestatie voor zijn rekening.

Tijdens een informeel overleg tussen het bedrijf en FNV Bondgenoten werd bedacht dat een gedeeltelijk arbeidsongeschikte chauffeur waarschijnlijk prima zou functioneren binnen het zieken- of schoolvervoer, de buurtbus of iets soortgelijks. Probleem is wel dat de gemiddelde chauffeur daar niet zal willen werken vanwege de slechtere arbeidsvoorwaarden en vooral de minimale arbeidscontracten. Op detacheringsbasis zou dit naar verwachting wel kans van slagen hebben. In ieder geval kon zo een deel van de loonkosten terugverdiend worden, en wellicht is op termijn een overgang onder bepaalde voorwaarden naar een nieuwe werkgever bespreekbaar.

Dit heeft uiteindelijk geleid tot het oprichten van de Stichting Duurzaam Werken, die via een arbeidspool gedeeltelijk arbeidsongeschikten duurzaam wil herplaatsen. De inbrengende werkgever blijft verantwoordelijk voor de loonkosten, maar kan die ‘terugverdienen’ door het inlenen van een werknemer van een andere werkgever uit de pool.

Vergelijk je Salaris

loading...
 
 

 

Tips voor 55-plus en 45-plus:

 
Loading...