Salaris Nederlandse verpleegkundigen op 4de plaats

Verpleegkundigen in Nederland verdienen met gemiddeld € 2725 per maand minder dan collega's in de UK, België en Duitsland.

Verpleegkundigen in Nederland verdienen met gemiddeld € 2725 per maand minder dan collega's in de UK, België en Duitsland. Maar meer dan hun Spaanse en Finse collega's. Dat blijkt uit onderzoek (2007) van het Loonwijzerteam uit Finland.

In vergelijking met deze zes Europese landen blijven de Nederlandse verpleegkundigen op een vijfde plaats steken als het op koopkracht aankomt. Wel staan ze met stip op de eerste plaats wanneer het op tevredenheid aankomt met de verdeling tussen privé en werk.


Bruto en netto salarissen

salarissen verpleegkundigen

(N = aantal verpleegkundigen dat de salarisvragen beantwoordde)

Uit de cijfers blijkt dat verpleegkundigen in het Verenigd Koninkrijk het meest per maand verdienen. Ruim duizend euro meer dan de Nederlandse verpleegkundigen. De bedragen zijn gebaseerd op een werkweek voor alle landen van 40 uur per week en 4,33 weken per maand.

Koopkracht

Finse verpleegkundigen hebben het minste koopkracht. Aan de hand van hun salaris hebben zij het minst te besteden. En hoewel de Spaanse verpleegkundigen het laagste salaris krijgen, hebben ze toch dik anderhalf keer meer bestedingsruimte dan hun collega's in Finland.  De koopkracht van Nederlandse verpleegkundigen is maar net ietsje meer dan die van de Finnen.

 

koopkracht verpleegkundigen


(N = aantal verpleegkundigen dat de salarisvragen beantwoordde)

Tevredenheid met de combinatie arbeid en privé

In Nederland zijn de verpleegkundigen die part time weken verreweg het meest tevreden met de mogelijkheden die ze hebben werk en privé met elkaar te combineren. Over de hele linie is te ien dat de parttimers het meest tevreden zijn. Spanje is een uitzondering, daar zijn het juist de deeltijdwerkers die niet heel tevreden zijn met de werk-privé verdeling, in tegenstelling tot de fulltimers.

 

tevredenheid verpleegkundigen

loading...
 
 

 
 
Loading...