Hoe meer zielen, hoe meer geld

Vlak voordat de miljoennennota bekend werd, stuitte ik op een bericht dat André Rouvoet 130 miljoen euro heeft ‘gevonden’ om het kindgebonden budget volgend jaar te verhogen.

Column

Grote familie

Vlak voordat de miljoennennota bekend werd, stuitte ik op een bericht dat André Rouvoet 130 miljoen euro heeft ‘gevonden’ om het kindgebonden budget volgend jaar te verhogen. Waar vind je opeens 130 miljoen, vraag ik me af?

 

 

foto:hdorreman


Ik vind wel eens 50 eurocent in een broekzak wanneer ik de vuile was verzamel, maar dat komt steeds minder voor. Ik heb veel minder te besteden dan een paar jaar geleden. De overheid ook, dacht ik.

De kinderopvangtoeslag moet eraan geloven en dat zorgt voor een hoop heisa. Goed, het gaat hier om een bezuiniging van ongeveer 8 x 130 miljoen, maar kinderopvangtoeslag, dat snáp ik tenminste. De regeling is ervoor bedoeld om mensen aan het werk te houden. Kinderopvangtoeslag maakt het mogelijk dat je de deur uit kunt om geld te verdienen voor je gezin. Maar waar is het kindgebonden budget voor?

De officiële lezing luidt dat het een tegemoetkoming is voor gezinnen met lage- en middeninkomens. Daarnaast bestaat er ook zoiets als kinderbijslag. Dat krijgt iedereen. Is een kindgebonden budget dan de uitgelezen manier om gezinnen met een laag inkomen te helpen? Kan dat niet op een andere manier? Het krijgen van kinderen is blijkbaar iets waar we met zijn allen zo blij mee moeten zijn, dat we er graag extra belastinggeld voor uittrekken. Dát snap ik niet. Niet in deze tijd.

Hoe meer kinderen je hebt, hoe meer budget je kunt krijgen. Voor de timmerman die bij mij aan het werk is, een zegen. Hij is 26 jaar, woont in de Betuwe en het vierde kind is op komst. Dat is heel normaal zijn zijn dorp. Iedereen heeft daar veel kinderen omdat niemand aan anticonceptie doet. En niet omdat de pil uit het zorgpakket verdwijnt, maar vanwege het geloof. Aha! Zo ziet Rouvoet het waarschijnlijk graag. Het christelijk gezin als hoeksteen van de samenleving. Van het korten op de kinderopvangtoeslag hebben deze gezinnen geen last.

De onofficiële lezing voor de verhoging van het kindgebonden budget is dat het een fokpremie is voor nette, fatsoenlijke gezinnen waarvan de vrouw thuis is om voor de kinderen te zorgen en geen carrière ambieert. De hoeksteen uit de jaren 50 moet nog even verstevigd worden. Dat kan nog nét voordat er een andere wind uit den Haag gaat waaien met een verstokte vrijgezel aan het roer.

Sandra Blok
22-09-2010

loading...
 
 

 

 
Loading...