Welke factoren spelen mee bij loonverschillen?

De Weet Wat Je Waard Bent-test voor loonverschillen is gebaseerd op een aantal factoren, zoals fulltime of parttime, of je leidinggevend bent, de omvang van het bedrijf, het type contract, extra opleidingen en loopbaanonderbrekingen.

De Weet Wat Je Waard Bent-test is gebaseerd op een aantal factoren:

Factoren in de test Toelichting in de test
Fulltime/Parttime Als je meer uren per week werkt, verdien je meer salaris. Logisch. Maar wat vaak vergeten wordt is dat parttime werkers meer inleveren dan een fulltime salaris. Je komt bijvoorbeeld moeilijker in de top van een bedrijf. Parttime werken heeft dus niet alleen invloed op je salaris, maar dus ook op de rest van je carrière.
   
Leidinggevend Leidinggevenden hebben meestal een hoger salaris. Vooral als je bij een groot bedrijf werkt. Als je bij een klein bedrijf werkt, of leiding geeft aan een klein team is je salaris ook minder hoog. Ook als je in een bedrijf werkt waar in verhouding veel vrouwen werken verdien je vaak minder.
   
Omvang bedrijf Bij een groot bedrijf verdien je vaker meer dan bij een klein bedrijf. Ook heb je in een groot bedrijf meer kansen om je te ontwikkelen en door te groeien.
   
Type contract Een vast contract levert meer op dan een tijdelijk of flexibel contract. Natuurlijk heb je het in deze tijd niet altijd voor het kiezen, maar je staat een stuk sterker met een vaste baan. Het geeft financiële zekerheid voor de lange termijn. En banken en andere financiële instellingen zijn ineens een stuk vriendelijker tegen je.
   
Extra opleiding Het volgen van extra opleidingen of cursussen zorgt ervoor dat je meer waard wordt voor het bedrijf. Daarmee vergroot je dus je kansen om meer te gaan verdienen. En om verder te groeien in de organisatie. Veel grote bedrijven bieden je opleidingen aan. Bij kleinere bedrijven is deze mogelijkheid vaak minder aanwezig.
   
Loopbaanonderbreking Als je tijdelijk stopt met werken, heeft dat veel effect op je salaris. Een jaar mantelzorg of kinderen opvoeden kost je namelijk meer dan een jaar loon. Je onderbreekt je pensioenopbouw en je hebt een jaar minder werkervaring, zodat je minder snel doorgroeit. En dus minder verdient.

 

Vergelijk je salaris

loading...
 
 

 

 
Loading...