Nederland middenmoter in economische gelijkheid m\v

2 november 2009

Als het gaat om gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen staat Nederland wereldwijd op een 11e plaats. Dat blijkt uit het Global Gender Gap Report 2009 van het World Economic Forum dat vorige week verscheen. Voor het onderdeel werk en salaris komt Nederland niet verder dan een 49ste positie. Maar hoe betrouwbaar is deze wereldwijde vergelijking?

Het Global Gender Gap Report is een jaarlijks overzicht van gelijkheid tussen mannen en vrouwen in 134 landen. Het wordt gepubliceerd door het World Economic Forum (WEF), een onafhankelijke organisatie die wordt gedragen door een groot aantal multinationals. Aan het rapport is bijgedragen door Ernst & Young, Heidrick & Struggles, Manpower, McKinsey & Company, NYSE Euronext, en Renault-Nissan.

Het Global Gender Gap Report is naast gegevens over werk en salaris gebaseerd op man-vrouw vergelijkingen op het gebied van gezondheid, onderwijskansen en toegang tot politieke macht. Voor al die onderdelen gezamenlijk komt Nederland dus op een 11e plaats. De Scandinavische landen staan aan de top van de ranglijst.

Toch geeft dit rapport van de WEF slechts een ruwe indicatie. Het is voor een belangrijk deel gebaseerd op schattingen. Dat blijkt als we kijken hoe Nederland aan zijn 49ste positie op het gebied van gelijkheid bij werk en salaris komt.

Ongelijke beloning bij hetzelfde werk
Als vrouwen hetzelfde werk doen als mannen verdienen ze in Nederland toch maar 63% van wat mannen verdienen, stelt het Global Gender Gap Report. Dit cijfer komt uit de Executive Opinion Survey 2009 van het WEF, opgenomen in The Global Competitiveness Report 2009-2010 van diezelfde WEF. Daarin is te terug te vinden dat de Nederlandse uitkomsten van de Executive Opinion Survey zijn gebaseerd op een enquête onder 119 managers in hoge functies. Zij zijn gevraagd naar hun opinie, het gaat dus niet om harde cijfers over gelijke beloning.

Vergelijking salaris m/v
Het gemiddelde inkomen van vrouwen in Nederland bedraagt 66% van dat van mannen, stelt het Global Gender Gap Report. De duidt op een loonkloof m/v van 34%. Het cijfer komt uit de Human Development Index en het Human Development Report van de Verenigde Naties. Ook dit cijfer is een ruwe schatting, valt te lezen in het VN-rapport. Uit de Loonwijzer-enquête blijkt echter dat de loonkloof m/v in Nederland 20,8% bedraagt.

Harde cijfers: het WageIndicator project
Loonwijzer maakt deel uit van het wereldwijde WageIndicator project dat nu in 46 landen draait. In al die landen worden gegevens verzameld van wat mensen echt verdienen. In veel landen gaat dat via online enquêtes, zoals hier op Loonwijzer.nl. In landen met beperkte internetdekking gebeurt het ook via papieren of mondelinge enquêtes. WageIndicator beoogt in de toekomst nauwkeurigere cijfers over salarissen en beloningsverschillen in tal van landen te kunnen geven.

 

Loading...