Met deze vijf tips wordt het aantrekkelijker om duurzaam te ondernemen

23 jan. 2024 - Het is allemaal leuk en aardig dat ondernemen zo duurzaam mogelijk moet. De realiteit is dat dit knap lastig kan zijn. Los van de tijd die erin gaat zitten, speelt ook het kostenplaatje mee. Grote bedrijven kunnen makkelijker investeren dan kleine ondernemers. In dit artikel staan vijf tips die je op een voordelige manier duurzaam laten ondernemen. Het is niet gezegd dat je geld gaat besparen, maar grote investeringen zijn dankzij deze tips (bijna) niet nodig.

Kies voor zakelijke energie

De energierekening is voor iedereen, ondernemer of niet, een flinke kostenpost. Je vraagt je soms af waar het plafond ligt. De verwachting voor 2024 is dat gas en elektriciteit opnieuw wat duurder worden. Gezinnen gaan gemiddeld 100 euro per jaar meer betalen. Voor grotere bedrijven valt de rekening nog hoger uit. Voor ondernemers is dit dan ook het perfecte moment om voor zakelijke energie te kiezen. Door voor groene elektriciteit en groen gas te gaan, presenteer je jezelf als duurzame ondernemer.

Investeer in energiebesparing

Ja, er was inderdaad beloofd dat je geen grote investeringen hoefde te doen. Dat klopt aan de ene kant, maar driedubbel glas, zonnepanelen en goede isolatie vallen toch echt onder de noemer investeringen. Hoe groot of klein je bedrijf ook is, het is altijd slim om te verduurzamen.  Op termijn moet heel Nederland van het gas af. Daarom kun je daar maar beter zo snel mogelijk beginnen. Het is een eenmalige investering die je er absoluut uit gaat halen.

Unknown-8.jpeg

Verduurzamen doe je niet alleen

Wanneer je echt wilt verduurzamen, heb je je personeel nodig. Het begint bij een stukje bewustwording van je medewerkers. Daarnaast kun je ze naar hun ideeën en verwachtingen vragen. Daardoor gaan ze nog actiever een bijdrage leveren. Maak met zijn allen een plan om duurzamer te gaan werken en er ontstaat een mooi proces.

Gebruik de auto minder

Besparen en verduurzamen, dat is een mooie combinatie. Door de auto vaker te laten staan en in te zetten op de fiets of het openbaar vervoer, ben je in ieder geval aan het verduurzamen. Het openbaar vervoer is niet direct goedkoop, maar de fiets is dat natuurlijk wel. Bovendien is het een stuk gezonder, vanwege de extra beweging en geen stress uit de file. Het is dus de hoogste tijd voor een fietsplan. Dit is een stuk goedkoper dan een auto van de zaak.

Afval scheiden

Van iedereen wordt verwacht dat er bewust met afval wordt omgegaan. Dat geldt dus zowel voor particulieren als voor ondernemers. Door hier goed over na te denken, help je het milieu en je portemonnee. Je zult zien dat wanneer je hier bewust mee omgaat je minder afval produceert en dat je personeel er plezier uit haalt om zin mogelijk te hoeven weggooien. Dit levert je onder aan de streep een mooi bedrag op.

 
Loading...