Diverse methoden voor het ontvangen van je loon: van euro's tot bitcoin

19 apr. 2024 - Je loon kan op meerdere manieren worden overgemaakt. Zo kun je het traditioneel in euro's ontvangen, maar ook in de vorm van een fietsregeling, maaltijden of zelfs in bitcoin. Bitcoin, is dat nog steeds van belang? Immers, deze valuta bereikte zijn hoogtepunt in zowel waarde als populariteit in de vroege maanden van 2018, wat al enige tijd geleden is.

Eind 2021 klom de waarde van bitcoin naar een indrukwekkende 56.000 euro. Daarna daalde de koers weer flink tot begin januari 2023. Inmiddels weer op een koers van ruim 65.000 euro, wat aantoont dat de markt nog steeds actief is. Met de huidige situatie waarin banken geen rente meer bieden, kan het ontvangen van een gedeelte van je salaris in bitcoins een interessante optie zijn.

Bitcoin voor je salaris, maar waarom?

Sinds de zomer van 2018 krijgen werknemers van BTC Direct, gevestigd in Nijmegen, een deel van hun loon in bitcoin. De allereerste uitbetaling was op 27 juni 2018, toen 1 bitcoin gewaardeerd was op 5.300 euro. Het was aan de werknemers om te beslissen hoeveel ze maandelijks in bitcoin wilden ontvangen, waarbij de meerderheid koos voor een maandelijkse uitbetaling van honderd euro in bitcoin. Beschouw de uitkomsten na een jaar, dus na twaalf betalingsrondes, werd er in totaal voor 1.200 euro aan bitcoin uitgekeerd. Dit vertegenwoordigde 0,27 bitcoin. Anno nu (april 2024) heeft deze stijging van de koers ertoe geleid dat het uitbetaalde salaris van 0,27 bitcoin van toen is gestegen naar bijna 18.000 euro. Een ander voordeel van uitbetaling in bitcoin is dat je niet constant de markt hoeft te volgen voor het ideale aankoopmoment, noch hoef je acties te ondernemen om bitcoin aan te schaffen.

Unknown-4.jpeg

Wat is het voordeel voor het bedrijf?

In de strijd om aantrekkelijk te blijven voor jong talent, vooral voor ICT-functies, kan het aanbieden van bitcoin als betalingsoptie aantonen dat je bedrijf modern, vooruitstrevend en innovatief is. Het is niet nodig om betaling in bitcoin verplicht te stellen, maar het aanbieden ervan kan al een grote groep potentiële werknemers aantrekken, met name jonge, getalenteerde IT-professionals. Juridische aspecten In Nederland bestaat er nog geen specifieke regelgeving voor het uitbetalen van salaris in bitcoin. De Belastingdienst beschouwt bitcoin (nog) niet als een officieel betaalmiddel, waardoor een dergelijke betaling wordt gezien als loon in natura, vergelijkbaar met een parkeerabonnement of een kerstpakket. Dit is niet zonder limieten. Werkgevers mogen enkel een deel van het loon in natura uitbetalen bovenop het minimumloon. Volgens de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) moet het minimumloon in euro's worden betaald. Alles wat daarboven komt, kan naar eigen inzicht worden voldaan.

Administratieve implicaties

Op de loonstrook wordt het in natura uitbetaalde loon vermeld, uitgedrukt in euro's op het moment van betaling. Wat betreft belastingaangiften verandert er weinig. Als werknemer betaal je nog steeds vermogensbelasting over niet alleen de als salaris ontvangen bitcoins maar ook over je persoonlijke investeringen, zoals aandelen en goud. Vanaf dit jaar is de vrijstelling in box 3 verhoogd naar 57.000 euro, of 114.000 euro voor fiscale partners. Voor werkgevers blijven de veranderingen beperkt; de loonheffing wordt ingehouden op het brutoloon, gevolgd door de uitbetaling van het nettoloon en de bitcoin betaling.

 
Loading...