Zuiniger door het leven gaan met je loon: tips die je kunnen helpen

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

28 dec. 2023 - Herken jij die situatie dat als jouw loon binnenkomt, en deze ook binnen een mum van tijd er weer doorheen is? Zonde, want wellicht had je dit geld wel op een andere en betere manier kunnen besteden. Wil je graag wat zuiniger met jouw loon omgaan? Dan kun je de onderstaande tips eens doornemen, die je hierbij kunnen helpen.

Tip 1: Check je vaste lasten

Een groot deel van je loon gaat waarschijnlijk uit naar je vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheek, de verzekeringen, de abonnementen en de boodschappen. De vaste lasten kun je niet zomaar schrappen; het zijn kosten waar je nou eenmaal voor op moet draaien. Toch heb je wel een klein beetje in de hand hoe hoog deze kosten zijn. In sommige gevallen kunnen de vaste lasten namelijk wel goedkoper. 

Denk bijvoorbeeld aan de autoverzekering. Misschien rijd je al wel jaren rond met dezelfde autoverzekering en heb je hier nog geen een keer naar omgekeken. Dan is dit het moment om dat wél te doen: de premies veranderen door de jaren heen, maar ook jouw auto wordt een stukje ouder. De kans is aanwezig dat je dus kunt besparen op je autoverzekering. En dat geldt in principe voor veel meer verzekeringen en vaste lasten: vergelijk direct op Alpina en ontdek het zelf.

Tip 2: Verbruik minder stroom en gas

Om voort te borduren op de vaste lasten: ook het energiecontract is daar natuurlijk een onderdeel van. De hoogte van het energiecontract is grotendeels afhankelijk van jouw verbruik. Als je maandelijks wil besparen, loont het dus om eens stil te staan bij jouw verbruik wat betreft stroom en gas. Wellicht verbruik je wel veel meer dan je doorhebt. Zet daarom de thermostaat een graadje lager en zet de lampen uit als je thuis weggaat. Goed om te weten: maandelijks betaal je natuurlijk een vast bedrag, maar aan het einde van het jaar kun je wel een verschil merken.

Unknown.jpeg

Tip 3: Koop in de aanbieding

Slim besparen doe je door je spullen in de aanbieding te kopen. Regelmatig hebben winkels goede deals waar je flink geld mee kunt besparen. Denk daarbij aan 1+1-acties, of producten die voor een lagere prijs worden aangeboden omdat ze bijna de houdbaarheidsdatum aantikken. Struin daarom regelmatig door de folders die de winkels aanbieden en ga op zoek naar deals die voor jou gunstig zijn. Je kunt ook producten in de aanbieding kopen die je kunt invriezen of die lang goed blijven: zo heb je een voorraadje én kan het altijd goed van pas komen.

Tip 4: Denk na voordat je iets koopt

Ben jij geneigd om van alles te kopen, ook als je iets niet nodig hebt? Dan is het wellicht een goede tip om over dit soort aankopen eens twee keer na te denken. Impulsieve aankopen kunnen bij elkaar namelijk heel wat geld kosten, waar je wellicht later spijt van gaat krijgen. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij het product en je af te vragen of je het echt nodig hebt. Zo kun je meer grip krijgen op wat je koopt en kun je geld besparen.

Tip 5: Vergelijk

En als je toch op het punt staat om een nieuw product te kopen, kun je ook eens overwegen om dit product met andere producten te vergelijken. Ook kun je bij verschillende aanbieders de producten vergelijken. Door te vergelijken kun je kijken naar de prijs en dus kiezen voor de goedkoopste aanbieder en het goedkoopste product. Ook dit is een goede tip om te kunnen besparen en dus aan het einde van de maand meer geld over te houden van je loon.

 
Loading...