Wat telt er naast loon allemaal mee met een maximale lening?

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

8 nov. 2023 - Het afsluiten van een lening is een belangrijk moment. De hoogte van deze lening wordt onder andere bepaald door je inkomsten. De maandelijkse inkomsten verschillen per persoon, want ieders financiële situatie is anders. Er zijn naast loon verschillende soorten inkomsten die invloed hebben op je maximale lening. Denk daarbij aan de invloed van onregelmatig inkomen en toeslagen.

78o8unjh5yvf3w.jpeg

Toeslagen die deel worden van je inkomen

De VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland) stelt ieder jaar een leennorm vast. Deze leennorm bepaald de maximale verantwoorde lening. Dit jaar hebben er wijzigingen plaatsgevonden. Na de wijzigingen wordt er meer gekeken naar je daadwerkelijke inkomen en worden anderen inkomsten ook meegenomen met de berekening van je maximale lening.  

Er zijn verschillende toeslagen en bonussen die worden gezien als deel van je inkomen bij het bepalen van je maximale leenbedrag. Hierbij wordt vooral gekeken naar de regelmatigheid van deze inkomsten. In dit artikel komen verschillende toeslagen en bonussen naar voren die deel kunnen uitmaken van je inkomen. Misschien heb je wel recht op een van deze toeslagen of bonussen en wist je niet dat deze meetellen met de berekening van je maximale huur. Wij zetten ze allemaal voor je op een rijtje.  

Welke toeslagen en bonussen tellen mee als mijn inkomen?

1. Inkomsten uit bonussen

Bonussen komen veel voor bij bedrijven. Dit is een bijkomend bedrag dat wordt uitgekeerd bovenop het salaris. Deze bonussen zijn meestal gekoppeld aan de resultaten van het bedrijf. Dit kan te maken hebben met individuele prestaties of prestaties van team. Om de inkomsten uit bonussen mee te laten tellen, is het van belang dat deze bonus regelmatig wordt uitgekeerd. Als dit regelmatig gebeurd, telt deze bonus mee bij je inkomsten. Je kunt hiervoor een werkgeversverklaring aanvragen bij je werkgever om aan te kunnen tonen wat de regelmaat hiervan is.

2. Inkomen uit provisie

Inkomen uit provisie komen vaak voor in sectoren zoals verzekeringen, vastgoed, financiële diensten en bij automakelaars. Bij deze sectoren kun je verantwoordelijk zijn voor het verkopen van producten of diensten. Bij een of meerdere verkopen ontvang je dan een provisie. Provisies die regelmatig worden uitgekeerd kunnen meetellen met de berekening van je maximale lening.

3. Onregelmatigheidtoeslag (ORT)

De onregelmatigheidtoeslag is een toeslag die werknemers ontvangen wanneer ze op onregelmatige tijden werken. Denk daarbij aan het werken op weekenddagen en avonddiensten. Een onregelmatigheidstoeslag is ook vastgelegd in de cao, of in de arbeidsovereenkomst. Deze toeslag komt vaak voor in sectoren zoals industrie, transport en de gezondheidszorg. Wanneer deze toeslag structureel wordt uitbetaald telt deze mee bij je inkomen. Dit zou je met je loonstroken kunnen aantonen.

4. De dertiende maand

Veel bedrijven keren een dertiende maand loon uit. Dit betekent meestal dat je in december of januari twee keer loon krijgt, in plaats van één keer.  Dit is een variatie op de eindejaarsuitkering. Als deze dertiende maand een vast onderdeel is van je salaris, telt deze mee bij de berekening.

5. Eindejaarsuitkering

Sommige bedrijven keren aan het einde van een jaar een extra bedrag uit. Dit wordt een eindejaarsuitkering genoemd. Dit kan in de vorm van een percentage van je loon of als een beloning voor een behaalde target. In tegenstelling tot de dertiende maand hoeft dit bedrag dus niet ter grootte van 1 maandsalaris te zijn. Als deze uitkering vaker voorkomt dan eenmalig, kan dit worden meegenomen in de berekening.

6. Extra inkomsten

Er zijn verschillende soorten extra inkomsten die mee kunnen tellen bij de berekening van je maximale lening. Denk daarbij aan vakantiegeld, zorgtoeslag en huurtoeslag.

  • Vakantiegeld als inkomsten

Iedereen die werkt, heeft recht op vakantiegeld. Je kunt meestal kiezen of je dit maandelijks wil laten uitbetalen of eens in het jaar. Banken nemen vakantiegeld mee als inkomen voor de berekening van je maximale lening. Vakantiegeld is meestal een percentage van je inkomsten, dat wordt uitbetaald rond mei of juni als je kiest voor de jaarlijkse uitbetaling.

  • Zorgtoeslag als inkomsten

Zorgtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst, als compensatie voor mensen met een laag inkomen. Zorgtoeslag is bedoeld om je zorgverzekering mee te betalen. Dus een deel van je uitgaven valt weg en dat zorgt voor een positief effect op de berekening van je maximale lening. Omdat dit meestal een maandelijks terugkerend bedrag is, wordt dit meegeteld als inkomen.

  • Huurtoeslag als inkomsten

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag heeft met verschillende factoren te maken, zoals de huurprijs, je inkomen, je leeftijd en hoe je woont. Bij de berekening van je maximale lening wordt gekeken naar je huurlast. De huurlast wordt gezien als je uitgaven. Wanneer je huurtoeslag ontvangt, zal dit je huurlast verlagen en dat is natuurlijk positief voor je maximale lening.

7. Overige toeslagen

Er zijn nog verschillende andere toeslagen die mee kunnen tellen met de bepaling van je maximale lening. Denk daarbij aan garantietoeslag, consignatietoeslag, persoonlijke toeslag of schematoeslag. Ook hier geldt weer dat het van belang is dat deze toeslagen structureel worden uitbetaald.

Een maximale lening

Iedereen heeft een andere financiële situatie en daarom is het niet eenvoudig om een maximale lening vast te stellen. Er zijn veel toeslagen en bonussen die invloed hebben op je maximale lening. Hierbij draait het vooral om of deze toeslagen en/of bonussen structureel worden uitgekeerd. Wanneer deze structureel en aantoonbaar worden uitgekeerd tellen ze mee in de berekening van je maximale lening. Je kunt dit aantonen via je loonstroken, arbeidsovereenkomsten, of werkgeversverklaringen.

Bron: https://www.becam.nl/blog/welke-toeslagen-tellen-mee-voor-je-maximale-lening/

 
Loading...