Vijf tips voor een goed pensioen

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

23 nov. 2023 - Eens in de zoveel weken verschijnt er een bericht over pensioenen in de media. Deels gaat het over het nieuwe pensioenstelsel, dat vanaf de zomer van kracht is. In de andere gevallen is het onderwerp vaak het opbouwen van pensioen. Of, beter gezegd, het gebrek daaraan onder ondernemers. Met name onder zzp´ers wordt er lang niet altijd nagedacht over later. Aan de ene kant een logische keuze, omdat ze druk genoeg zijn met hun onderneming. Aan de andere kant een ongelukkige keuze, omdat je toch ook aan later moet denken. In dit artikel staan vijf tips voor een goed pensioen.

6hd7jnr5g.jpeg

Kies een betrouwbaar fonds

Voor veel mensen is het pensioen een ´ver-van-mijn-bed-show’. Als je er weinig mee bezig bent, is het niet tastbaar. Je weet dat het een potje voor later is, maar later is nog erg ver weg. Toch is het belangrijk om aan je pensioen te denken, omdat je anders niks hebt om op terug te vallen. Het belangrijkste is om een betrouwbaar fonds te kiezen. Door bijvoorbeeld je pensioen via Evi van Lanschot te (laten) regelen, weet je zeker dat je vermogen in goede handen is. Zo kun jij je zorgeloos op het ondernemen storten.

Zet niet alles op rood

Stel, je gaat met een zak geld naar het casino. Zet je dan je complete vermogen op rood of spreid je je kansen? Zo kun je het ook met je pensioen oplossen. Een pensioenfonds geeft de meeste zekerheid, maar er zijn meer manieren om vermogen voor later te sparen. Heb je bijvoorbeeld weleens aan vastgoed gedacht? Geld zit veilig opgeborgen in stenen en de kans is groot dat je investering rendabel is.

Begin op tijd

Zoals gezegd staat niet iedereen stil bij het pensioen. Met als risico dat er te laat begonnen wordt met opbouwen. Door op tijd met het sparen te beginnen, kun je een plan maken om je pensioendromen uit te laten komen. Ieder jaar dat je extra kunt sparen, is uiteraard mooi meegenomen.

Bereken je pensioenleeftijd

Dit is best een uitdaging, omdat de pensioenleeftijd steeds verder opschuift. Het moment waarop je AOW krijgt, hangt af van de datum waarop je bent geboren. Dit kun je uitrekenen op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Voor iemand uit 1990 is de verwachte AOW-leeftijd 69 jaar en 6 maanden. Met deze info weet je hoe lang het duurt voordat je met pensioen kunt. En je weet ook meteen hoeveel tijd je nog hebt om pensioen op te bouwen en aan te vullen.

Houd de optie doorwerken open

Je bent natuurlijk niet verplicht om op je pensioenleeftijd ook echt met pensioen te gaan. Steeds meer mensen blijven doorwerken. Dat levert een lekker bedrag op, dat gebruikt wordt om het pensioen aan te vullen. Houd deze optie altijd in je achterhoofd, zodat je niet 100% gebonden bent aan je streefbedrag.

 
Loading...