Vacaturefraude en neppe vacatures – Weet jij ze te herkennen?

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

15 mrt. 2023 - In het huidige tijdperk doen bedrijven er alles aan om nieuw personeel te werven. Vrijwel alle vacatures kun je tegenwoordig online vinden. Maar wist je dat er ook veel fraude wordt gepleegd met het plaatsen van neppe vacatures? Hier vertellen we je precies wat het is én hoe je kunt voorkomen dat jij slachtoffer wordt van vacaturefraude.

hhg5yhgf3wgvfdwxsbvt.jpg

Wat is vacaturefraude?

Vacaturefraude is een nieuwe manier voor hackers om aan je persoonlijke gegevens te komen. Er wordt namelijk een vacature online geplaatst, waar je als werkzoekende vervolgens op reageert. Een van de belangrijkste vereiste van vrijwel elke vacature, is het insturen van je curriculum vitae en andere persoonlijke gegevens. En dat is precies wat een online oplichter wil.

De data die je namelijk verstuurd, wordt vervolgens gebruikt om op een van de drie volgende manieren fraude mee te plegen:

  • Identiteitsfraude: Naast dat hackers je naam en achternaam hebben, weten ze precies waar je woont, wat je hobby’s zien en waar je op dat moment werkt. Deze informatie kunnen ze gebruiken om bijvoorbeeld dingen te kopen.
  • Voorschotfraude: Een andere vorm van fraude is voorschotfraude. In de vacature staat dat je een SMS moet sturen of op een bepaald moment een nummer moet bellen. Dit activeert vervolgens een betaaldienst, waardoor er ongemerkt maandelijks geld van je rekening wordt afgeschreven.
  • Geldezels verzamelen: Een laatste manier van oplichting is het verzamelen van geldezels. Daarbij krijg je een riante vergoeding als je geld op je rekening laat storten en een deel daarvan weer overmaakt naar een andere rekening. Dit wordt vaak gebruikt om geld wit te wassen.

Hoe nepvacatures te herkennen en te voorkomen?

Nepvacatures zijn vaak aan een aantal verschillende punten te herkennen:

  • Je wordt benaderd door een onbekende recruiter;
  • Je krijgt vrijwel direct een contractvoorstel;
  • De beloning is veel te hoog of de voorwaarden zijn enorm flexibel;
  • Het bedrijf vraagt een betaling;
  • Onprofessionele communicatie.

Let daarbij ook altijd goed op de links naar de websites die in de vacatures staan. Ook links worden namelijk vaak gebruikt om malware op je computer of mobiele telefoon te installeren. Hoewel er in de vacature staat dat de link verwijst naar een website, de functieomschrijving of meer informatie over het bedrijf, is het doel van de link heel anders.

Kijk tot slot ook nog naar de contactgegevens van de recruiter of van het bedrijf zelf. Is het e-mailadres wel correct en in lijn met de naam van het bedrijf. Staat er ook een Nederlands telefoonnummer bij en zijn zij ook telefonisch bereikbaar. Lijkt het e-mailadres echt, maar zit er een kleine afwijking in, dan moeten de alarmbellen al gaan rinkelen!

Maatregelen om veilig vacatures te zoeken

Naast het herkennen van vacatures, kun je ook verschillende andere manieren gebruiken om veilig online naar een nieuwe baan te zoeken. Een van de belangrijkste manieren is om een VPN gratis te downloaden. Hiermee wordt niet alleen je locatie verborgen, maar wordt de data die je verstuurt en ontvangt ook versleuteld. Ook hebben veel VPN aanbieders anti-malware software geïnstalleerd, waardoor je ook veel minder snel wordt opgelicht wanneer je op een link met malware klikt.

Gerenommeerde bedrijven

Daarnaast raden we altijd aan om naar vacatures van gerenommeerde bedrijven te zoeken. Kijk je bijvoorbeeld op websites als Indeed, ga dan altijd eerst het bedrijf na. Herken je het bedrijf niet, maar is de functietitel of omschrijving wel erg interessant, doe dan goed onderzoek op bijvoorbeeld Google. Is het bedrijf nieuw of krijgen zij zeer slechte recensies, dan weet je dat direct.

Ook kun je op de website van het bedrijf zoeken naar de desbetreffende vacature. Veel online oplichters gebruiken namelijk ook de naam van gerenommeerde bedrijven om functies aan te bieden. Zie je de baan op een vacaturesite staan, dan kan het geen kwaad om ook op de website van het bedrijf naar de vacature te zoeken.

Profielen bekijken

In een krappe markt is de kans groot dat je regelmatig benaderd wordt voor een nieuwe functie. In dat geval kan het geen kwaad om eerst naar de desbetreffende recruiter te kijken en goed onderzoek te doen. Kijk bijvoorbeeld naar de werkzaamheden die hij of zij verricht, het arbeidsverleden en natuurlijk of het profiel echt lijkt. Hoewel websites als LinkedIn er alles aan doen om dit te voorkomen, is het nooit 100% mogelijk om alle online oplichters eruit te vissen.

Er zijn tegenwoordig dus heel veel manieren waarop online oplichters proberen om je geld afhandig te maken. Het plaatsen van neppe vacatures hoort daar ook bij. Bekijk daarom altijd goed de vacature en ga het bedrijf en de recruiter na. Download ook een VPN om te voorkomen dat je locatie zichtbaar is én zodat je veilig data met een recruiter kunt delen. Zo kun je alsnog op zoek naar je droombaan!

 

Loading...