Hoeveel hypotheek kun je krijgen bij welk loon (2023)

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

11 apr. 2023 - Bijna twee jaar geleden kon je in een hier gepubliceerd artikel meer lezen over hoeveel hypotheek je kon krijgen bij bepaalde lonen. Er is sinds die tijd een hoop gebeurd op de woningmarkt. Hieronder lees je meer over deze ontwikkelingen, welke gevolgen ze hebben gehad en wat dit doet met de hypotheek die je in 2023 kunt krijgen.

house-gd267d7b1c_1280.jpg

Woningprijzen voor het eerst in jaren gedaald

Na jarenlange stijging van de woningprijzen, is deze eindelijk tot een halt gekomen. De woningprijzen op maandbasis zetten halverwege 2022 voor het eerst sinds lange tijd een daling in. Volgens het CBS is daarnaast in februari 2023 voor het eerst een daling (van -0,8 procent) genoteerd ten opzichte van een jaar eerder. De redenen hiervan? Het woningtekort is zeker niet kleiner geworden. Wel is de hypotheekruimte ingedamd door de gestegen hypotheekrentes, en speelt de forse inflatie de afgelopen jaren een rol.

Prijzen nog steeds hoog, maar vaker ruimte voor onderhandeling

De woningmarkt kent momenteel een tweedeling. Naar koopwoningen in het lagere prijssegment is nog steeds veel vraag, aangezien de concurrentie hier het grootst is onder potentiële kopers. In het hogere prijssegment staan woningen langer te koop, en lijkt er ook zeker meer onderhandelingsruimte voor wat betreft prijs en voorwaarden te zijn. Je hypotheek berekenen is de eerste stap, om te weten naar welk woningen je kunt gaan kijken.

Voorbeelden maximale hypotheek voor een- en tweeverdieners

Wettelijk is vastgelegd hoeveel van hun inkomen mensen mogen besteden aan hun hypotheek. De gestegen hypotheekrentes hebben daarom een negatief effect op de maximale hypotheek. Daarentegen zijn wel in veel sectoren behoorlijke loonsverhogingen afgesproken het afgelopen jaar. Je maximale hypotheek berekenen kun je hier.

Bij een hypotheekrente van vier procent (rentevasteperiode twintig jaar) is de maximale hypotheek voor een eenverdiener met een bruto jaarinkomen van ongeveer 35.000 euro iets minder dan 150.000 euro. Bij een bruto jaarinkomen van ongeveer 50.000 euro is de maximale hypotheek rond de 210.000 euro. Is je jaarlijkse bruto inkomen tot slot ongeveer 70.000 euro, dan geldt een maximale hypotheek van ongeveer 330.000 euro.

Heb je een partner, en wil je ongeveer weten hoe hoog jullie maximale hypotheek samen is? Bij een gelijke hypotheekrente en rentevastperiode kom je bij bruto jaarinkomens van 25.000 en 12.500 euro op een maximale hypotheek van ongeveer 160.000 euro. Bij 35.000 en 17.500 euro gaat het om ongeveer 220.000 euro, en bij 50.000 en 25.000 euro tot slot om 360.000 euro.

Nog meer zaken die van invloed zijn op de woningmarkt in 2023

Naast de gestegen hypotheekrentes zijn er nog meer zaken die de maximale hypotheek en biedingen beïnvloeden. Zo geldt het tweede inkomen tegenwoordig zwaarder mee bij de hypotheekberekening, sinds 2023 volledig zelfs. Daarnaast heeft de overheid de regeling afgeschaft sinds begin van dit jaar dat mensen de zogeheten jubelton kunnen schenken aan anderen voor een woning.

Verwachting voor 2023

Hoe de woning- en hypotheekmarkten zich gaan ontwikkelen in 2023 is nog onduidelijk. Mogelijk gaat zelfs de hypotheekrente nog verder stijgen, als de ECB de leenrentes maar blijft verhogen. Anderzijds gaan hypotheekverstrekkers mogelijk verder interen op hun marges, om maar niet te veel klanten mis te lopen. Zeker als het aantal verkochte woningen laag blijft.

Aangezien de nieuwbouw maar niet grootscheeps op gang komt door de stikstofproblematiek, blijft de vraag naar woningen ook groot. Al met al verwachten veel financieel experts en hypotheekverstrekkers wel dat woningen nog iets in waarde dalen in 2023. Hoe groot deze daling zal zijn, loopt uiteen van nog geen procent naar enkele procenten. Starters hebben het in ieder geval lastig, terwijl doorstromers nog hun overwaarde in kunnen zetten.

 

Loading...