Hoe werkt overuren laten uitbetalen?

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

8 nov. 2023 - Als werknemer kom je soms in situaties terecht waarin je extra uren moet draaien, bovenop je reguliere werktijden. Deze extra uren staan bekend als overuren. Het uitbetalen van overuren in is een belangrijk aspect van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. In dit artikel bespreken we hoe het uitbetalen van overuren werkt en waar zowel werknemers als werkgevers rekening mee moeten houden.

86mnrgr57mjhr.jpeg

Betekenis van overuren

Arbeidsuren die een werknemer meer werkt dan in zijn contract staat, noem je overuren. Dit overwerken kan vrijwillig zijn, bijvoorbeeld om extra geld te verdienen. Het komt ook voor dat werkgevers hun werknemers verplicht laten ovewerken. In sommige gevallen mag dit, mits je er voor wordt betaald.

Over uren laten uitbetalen?

Werkgevers hebben de keuze om overuren uit te betalen in geld of werknemers de optie te geven deze uren op te nemen als ‘tijd-voor-tijd’. De uren die overgewerkt worden, kunnen dan opgenomen worden als vrije tijd.

Zo veel uur mag je overwerken

Hoewel werknemers in een fulltime arbeidsovereenkomst normaal gesproken acht uur per dag werken, kunnen er situaties ontstaan waarin na werktijd moet worden doorgewerkt; overwerkt dus. Er zijn echter wettelijke limieten:

  • Per dag: maximaal 12 werkuren 
  • Per week: maximaal 60 werkuren
  • Gemiddeld over 16 weken: niet meer dan 48 werkuren
  • Gemiddeld over 4 aaneengesloten weken: niet meer dan 55 werkuren.

Uitzonderingen op deze regels bestaan voor bepaalde beroepen en onverwachte situaties zoals werkongevallen.

Belasting over overuren

Een veelvoorkomende zorg is of overuren zwaarder worden belast. Dit is niet het geval, aangezien overuren in dezelfde belastingschijf vallen als het normale salaris. Er zijn geen aparte belastingregels voor overwerken. Wel kunnen overuren invloed hebben op toeslagen zoals zorgtoeslag of huurtoeslag, omdat een hoger inkomen mogelijk leidt tot lagere toeslagen.

Worden overovuren uitbetaald bij ontslag?

Bij ontslag is de werkgever verplicht om alle openstaande salarisposten uit te betalen, inclusief eventuele overuren. Werkgevers moeten deze uren uitbetalen als onderdeel van de eindafrekening. Het bedrag wordt berekend op basis van het overeengekomen uurloon en eventuele toeslagen. Werkgevers zijn echter niet verplicht om overuren uit te betalen als er geen sprake is geweest van overuren voorafgaand aan het ontslag. In de meeste gevallen wordt de urenregistratie in een software bijgehouden, waardoor alle uren goed inzichtelijk zijn voor zowel werknemer als werkgever.

Conclusie

Overuren kun je laten uitbetalen in geld of als tijd-voor-tijd voor extra vakantieuren. Zorg ervoor dat je goed bijhoudt hoeveel uren je overwerkt en of je daar voor beloond wordt. Je werknemer mag je verplichten om over te werken, maar daar zijn regels aan verbonden.

 
Loading...