Hoe start je je eigen bedrijf als klusjesman?

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

17 mei 2023 - Het starten van je eigen klusjesmanbedrijf kan een geweldige manier zijn om je vaardigheden en ervaring om te zetten in een winstgevende onderneming. Zoals elk bedrijf vereist het echter planning, voorbereiding en hard werken om te slagen. In dit artikel doorlopen we daarom de stappen om je eigen bedrijf als klusjesman te starten.

uhh5yrbg2wesbzh.jpeg

Maak een businessplan 

Een businessplan is een stappenplan dat je doelen, strategieën en financiële projecties schetst. Het helpt je je te concentreren op de belangrijkste gebieden van je bedrijf en geeft richting aan toekomstige groei. Je bedrijfsplan moet onder meer je doelmarkt, concurrentieanalyse, prijsstrategie, marketingplan en budget bevatten.

Registreer je bedrijf

Zodra je het businessplan voor je klusjesmanbedrijf hebt opgesteld, moet je je onderneming registreren. Dit doe je bij de Kamer van Koophandel en kost op het moment 75 euro. Afhankelijk van waar je woont, moet je mogelijk een bedrijfsvergunning verkrijgen, je bedrijfsnaam registreren en een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Onderzoek dit voordat je daadwerkelijk begint als klusjesman!

Regel een bestelbus

Een klusjesman heeft veel gereedschappen en apparatuur nodig. Je doet er dan ook goed aan om een bestelbus te regelen. Zo’n voertuig kan gekocht worden, maar veel beginnende klusjesmanbedrijven kiezen voor een bestelbus leasen. Je hoeft dan immers niet in één klap veel geld neer te leggen voor het busje. De lease berekenen en afsluiten zijn dan stappen die je moet uitvoeren zodat je gebruik kunt maken van een bestelbus als klusjesman. 

Koop gereedschappen en apparatuur

Als klusjesman heb je een breed scala aan gereedschappen en apparatuur nodig om je diensten uit te voeren. Investeer in gereedschap van hoge kwaliteit dat verschillende taken aankan en zorg ervoor dat je over de nodige veiligheidsuitrusting beschikt, zoals handschoenen, veiligheidsbrillen en veiligheidshelmen. Overweeg apparatuur te huren voor grotere klussen om de kosten te verlagen. 

Werk aan je merk

Een sterk merk helpt je op te vallen in een drukke markt en bouwt vertrouwen op bij potentiële klanten. Je kunt beginnen met het maken van een logo, visitekaartjes en een website waarop je diensten, prijzen en contactgegevens te zien zijn. Overweeg om getuigenissen van tevreden klanten aan je website toe te voegen om geloofwaardigheid op te bouwen.

Bepaal je tarieven

Het bepalen van de juiste prijs voor je diensten is cruciaal voor het aantrekken van klanten en het genereren van inkomsten, maar het is tegelijkertijd ook erg lastig. Onderzoek daarom de prijzen van vergelijkbare diensten in je regio en bepaal je tarieven dienovereenkomstig. Overweeg om pakketaanbiedingen of kortingen aan te bieden voor loyale klanten om herhalingsaankopen aan te moedigen.

Bouw een netwerk op

Netwerken is cruciaal voor elk bedrijf en als klusjesman is het belangrijk om een ​​netwerk op te bouwen van leveranciers, aannemers en klanten. Woon lokale beurzen bij, word lid van online forums en socialemediagroepen en netwerk met andere professionals in je branche. Verwijzingen van tevreden klanten kunnen je ook helpen je bedrijf te laten groeien, mond op mond reclame is vandaag de dag namelijk nog altijd een van de beste marketingmethoden voor een klusjesman.

 

Loading...