Heb je juridische hulp nodig? Begin hier

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

67i6ui7.jpeg

Ben je verzeild geraakt in een conflict met bijvoorbeeld jouw werkgever? Dan is het goed denkbaar dat je juridische hulp nodig hebt. Wanneer je zelf niet juridisch onderlegd bent, weet namelijk niet wat je allemaal kan en mag doen. Als je nog niet eerder juridische hulp ingeschakeld hebt, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij je namelijk uit hoe je te werk gaat bij het inschakelen van juridische hulp.

Juridische hulp via jouw rechtsbijstandverzekering

Omdat er kosten verbonden zijn aan juridische hulp, staan de meeste mensen hier niet om te springen. Toch draai je zelf lang niet altijd op voor de kosten hiervan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Hiermee ben je in ieder geval verzekerd voor:

  • Juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak
  • Juridische hulp als je verdacht wordt van een overtreding in het verkeer waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt
  • Juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland
  • Soms een schadevergoeding als iemand niet kan betalen
  • Onbeperkte kosten van een jurist

Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je de standaarddekking van een rechtsbijstandverzekering uitbreiden met één of meerdere aanvullende dekkingen. Vaak kun je kiezen uit dekkingen met betrekking tot werk en inkomen, consument en wonen, verkeer en fiscaal en vermogen. Wanneer je jouw rechtsbijstandverzekering uitbreidt met één of meerdere aanvullende dekkingen, is de kans groter dat je verzekerd bent van juridische hulp bij een conflict. Keerzijde van aanvullende dekkingen is dat de premie van jouw rechtsbijstandverzekering hierdoor hoger uitvalt.

Hier ben je niet voor verzekerd

Er zijn mensen die denken dat ze met een rechtsbijstandverzekering standaard verzekerd zijn van juridische hulp, maar dat is niet het geval. Zo heeft een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict bijvoorbeeld geen zin. Een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint valt namelijk buiten de dekking. Dit geldt ook voor een conflict dat ontstaat binnen de wachttijd van de verzekering en conflicten die betrekking hebben op een echtscheiding of uit elkaar gaan. Of je verzekerd bent van juridische hulp hangt bovendien af van de aanvullende dekking(en) die je hebt afgesloten. Heb jij je verzekerd voor juridische hulp bij werk en inkomen, maar raak je betrokken bij een conflict in het verkeer? Dan ben je hier niet voor verzekerd.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Als je geen rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, kun je toch juridische hulp inschakelen. Je moet in dat geval alleen wel alles zelf regelen. Daarbij komt dat je alle kosten voor de juridische hulp uit eigen zak betaalt. Omdat juridische hulp niet goedkoop is, kunnen de kosten behoorlijk hoog oplopen. Wil je dit voorkomen? Sluit dan een rechtsbijstandverzekering af. Wacht hier vooral niet te lang mee, want het zou zonde zijn als je verzeild raakt in een conflict terwijl de verzekering nog niet is afgesloten. Je bent dan immers niet verzekerd van juridische hulp. Ben je van plan om aanvullende dekkingen af te sluiten? Denk dan goed na over de dekking die het beste bij jouw situatie past.

 

Loading...