Geen dag is hetzelfde en er is altijd iets nieuws te leren? Start met werken binnen de ICT!

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

27 jan. 2023 - Er zijn aardig wat vooroordelen als mensen denken aan ICT. Dat is zonde, want ICT is zoveel meer dan de hele dag achter een computerscherm kijken en kijken of het internet goed functioneert. Het is een baan met veel mogelijkheden en taken, in een snelgroeiende wereld. En omdat die wereld zo snel groeit, zal het leerproces dus ook altijd doorgaan.

5uuhut6h.jpeg

Werken in de ICT is dus zo saai nog niet. In dit artikel lees je waarom een carrière in deze sector misschien wel iets voor jou is!

De groei van ICT 

Het is geen geheim dat de ICT-sector een snelgroeiende sector is. Door constante technologische innovaties houdt het werk in de ICT nooit op en het leren over deze nieuwe technologieën ook niet. Het feit dat de sector hard groeit kan zo zijn voordelen hebben, zoals het feit dat het kan zorgen voor meer baanmogelijkheden, betere salarissen en ook betere arbeidsvoorwaarden. 

Bovendien zijn veel bedrijven op zoek naar automatisering van sommige werkzaamheden, en zijn er een boel industrieën die constant te maken krijgen met nieuwe technologie. Dit is ideaal voor IT’ers, vooral als je gaat specialiseren. Ook dat kan leiden tot nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.

Wat wordt er van je verwacht als IT’er? 

Als je besluit in de ICT-wereld te gaan werken is het belangrijk dat je sommige vaardigheden beheerst. Dit zijn vaardigheden die bedrijven vaak vragen van de mensen die ze aannemen voor zo’n functie. Zo wordt er vanzelfsprekend gevraagd naar een relevante opleiding zoals computerwetenschappen, wiskunde, informatica of de veelgekozen ICT-opleiding. 

Ook zullen de meeste bedrijven zoeken naar een IT’er met ervaring in een programmeertaal zoals JavaScript of Python. Ook ervaring in sommige technologieën of specifieke software kan ervoor zorgen dat je een stapje voor bent ten opzichte van de rest. Analytische vaardigheden zijn ook van belang als je werkt als IT'er. Dit komt van pas als je problemen moet oplossen of als je bepaalde data zou moeten analyseren.

Je communicatieve vaardigheden zullen ook van pas komen. Bedrijven vinden het namelijk belangrijk dat je effectief kan samenwerken maar ook technische zaken kan uitleggen aan collega’s die er misschien minder verstand van hebben. 

Flexibiliteit wordt eigenlijk bij elke functie wel gevraagd, maar misschien geldt dit bij ICT nog wel iets meer. Naast wellicht werktijden en taken zal het ook belangrijk zijn dat je als IT’er snel kan schakelen en aanpassen naar nieuwe technologieën en methodes. De ICT-wereld groeit immers razendsnel.

De variatie in banen

Dat er veel banen te vinden zijn in de ICT-sector is bijna een understatement. Want werken als IT’er is veel meer dan alleen technische ondersteuning zijn. Het is een sector met een enorm breed aanbod in verschillende beroepen. Hieronder lees je een paar voorbeelden: 

Als IT’er kun je bijvoorbeeld softwareontwikkelaar worden, maar wat houdt dit precies in? Als softwareontwikkelaar ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van software waar websites, programma’s of machines die erop kunnen draaien. Het kan ook zijn dat je je als softwareontwikkelaar bezig bent met het verbeteren van bestaande software. Je bent vaak bezig met het analyseren van de belangen van de gebruikers van de software, om te zoeken naar oplossingen voor eventuele problemen. 

Je kunt er ook voor kiezen om systeembeheerder te worden. Er zijn steeds meer organisaties die ervoor kiezen om te automatiseren of te moderniseren. Dat zorgt voor een hoop vraag naar mensen met verstand van de systemen die dan gebruikt worden. Je beheerst in principe alles rondom computers en netwerken binnen een bedrijf of organisatie. 

Een ICT-beveiligingsspecialist is ook een optie, met deze functie heb je een flinke verantwoordelijkheid. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van het online bestaan van het bedrijf of de organisatie waar je werkzaam voor bent. Je zorgt ervoor dat cybercriminelen geen toegang krijgen tot gevoelige informatie zoals financiële zaken, staatsgeheimen, persoonlijke gegevens of andere informatie die misbruikt kan worden. 

De bovengenoemde zijn maar een paar van de vele banen die te vinden zijn in de brede ICT-sector. Er zijn op internet genoeg IT vacatures te vinden, allemaal voor verschillende werkzaamheden. Het is belangrijk dat je weet wat het bedrijf van je vraagt, zodat je weet waar je aan moet voldoen om geschikt te zijn voor die functie. 

Garantie op werk

Natuurlijk is er nooit een honderd procent garantie op werk in de ICT-sector, dat is immers bij elke baan zo. Maar het is geen geheim dat in bijna elke sector IT’ers nodig zijn, zodat bedrijven optimaal kunnen functioneren onder al deze technologische innovaties. En omdat IT’ers overal nodig zijn biedt dat een unieke kans om werk te vinden, omdat er geen sector is waar ze er niet om vragen. Het is dus belangrijk dat je zelf ook blijft ontwikkelen en mee blijft gaan in de nieuwste technieken, zo is de kans nog groter dat je een baan vindt als IT’er.

 

Loading...