Een beleggingsplan voor beginners

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

2 mrt. 2023 - Veel spaarders durven de stap niet te maken om te beginnen met beleggen. Vaak wordt gebrek aan kennis en ervaring aangevoerd als verklaring. Een negatieve ervaring op de beurs kan ook een reden zijn om er maar mee te stoppen. Maar dat is jammer. Het is mogelijk om succesvol te beleggen. Het staat of valt met een goed begin. En dat goede begin is een goed plan! Want in een plan leg je de kaders vast, denk je al na over de keuzes die je gaat maken. En dat plan is je leidraad door je beleggingsavontuur heen.

5gfu7hwe.jpeg

Een keuze die je vooraf moet maken is: hoe wil ik beleggen? Ga ik het zelf doen, of besteed ik het uit aan een expert en kies ik voor vermogensbeheer? Het is een groot verschil. In het eerste geval ben je zelf verantwoordelijk voor alle keuzes, inclusief het risico dat je aangaat. Laat je voor je beleggen, dan kun je veel overlaten aan de expert, die voor jou aan het werk gaat. Finner biedt een tool die je helpt bij het maken van de juiste keuze.

Welke keuze je ook maakt, je moet vooraf nadenken over een aantal stappen. De vermogenscoaches van Finner werken met een stappenplan om te komen tot een succesvol beleggingsplan. De stappen zijn op één hand te tellen! In je plan leg je vijf zaken vast:

  1. doel
  2. termijn
  3. inleg
  4. risico
  5. haalbaarheid van je doelstelling

Over alle vijf punten denk je na voordat je begint en je legt je keuzes vast in je beleggingsplan. Dat geeft vervolgens richting aan je avontuur op de beurs. Je gaat toewerken naar een bepaald doel in de toekomst, daarvoor ga je beleggen. Dat doel bepaalt direct de tijd die je hebt om dat doel te bereiken. Tijd is een belangrijke factor bij beleggen. Hoe langer je belegt, des te groter is de kans op succes. En zit er eens een minder jaar tussen, dan heb je ruim de tijd om dat weer goed te maken. Beleg ook alleen met geld dat je langere tijd kunt missen. Inleggen kan natuurlijk ook geleidelijk, door periodiek te beleggen, benadrukken de vermogenscoaches van Finner. 

Maar wees je bewust van de risico’s die met beleggen gepaard gaan. Als je zelf belegt, moet je ook zelf je risicoprofiel bepalen. Beleg je via een vermogensbeheerder, dan bepaalt hij samen met jou hoeveel risico je met je beleggingen wilt lopen. Of je doelstelling dan haalbaar is kun je uitrekenen met een handige tool op Finner. Dat is een onafhankelijke vergelijkingssite, die meer dan 150 vermogensbeheerders vergelijkt op een onafhankelijke en objectieve manier. Maar je kunt er ook terecht voor een vergelijking van brokers, om de beste partij te vinden waar jij wilt beginnen met beleggen. 

Als je deze voorbereiding goed hebt gedaan, heb je een stevige basis gelegd om succesvol te gaan beleggen. Benieuwd wat het oplevert? Kijk op Finner wat het verschil is tussen 10 jaar sparen of beleggen.

 

Loading...