Bepaal je hypotheek op basis van je salaris

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

8 mei 2023 - Ben je van plan om een huis te kopen? Dan is het handig om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met je huidige salaris. Lees meer.

real-estate-g3ab9a2909_1280.jpg

Ben je van plan om een huis te kopen? Dat kan in de huidige woningmarkt een uitdaging zijn. De koopprijzen rijzen de pan uit en je betaalt veel geld voor je vierkante meters. In Amsterdam betaal je op dit moment gemiddeld € 7197 per vierkante meter. De goedkoopste huizen vind je in Pekela, Groningen. Hier zijn de huizen gemiddeld € 1979. Op de voet gevolgd door Kerkrade, waar je € 1987 betaalt per vierkante meter. Wil je weten hoeveel je maximaal kunt besteden aan je nieuwe koopwoning? Dan kun je berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bekijk dan gelijk of je salaris wel voldoet aan het minimumloon!

Factoren waarvan je hypotheek afhankelijk is

De hoeveelheid hypotheek die je kunt krijgen met je salaris, is niet alleen afhankelijk van wat je per maand op je bankrekening gestort krijgt. Het heeft ook te maken met je vaste lasten, schulden en andere verplichtingen. Over het algemeen geldt natuurlijk wel: hoe hoger je salaris, hoe hoger de hypotheek is die je kunt krijgen. De vaste lasten waar naar gekeken worden, zijn bijvoorbeeld je huidige hypotheeklasten, verzekeringen en eventuele alimentatieverplichtingen. Deze lasten worden van je inkomen afgetrokken om te bepalen hoeveel je maandelijks overhoudt om aan je hypotheek te kunnen besteden.

Inkomensfactor

Je inkomen is de belangrijkste factor. Dit vormt namelijk de basis voor de berekening van de maximale leencapaciteit. Over het algemeen geldt dat je maximaal 4,5 keer je bruto jaarinkomen kunt lenen. Dus als je een bruto jaarinkomen hebt van 50.000 euro, kun je maximaal 225.000 euro lenen voor een hypotheek. Maar, er moet ook rekening gehouden worden met de hoge hypotheekrente van dit moment. Hoe hoger het rentepercentage is, hoe minder hypotheek je kunt aangaan met hetzelfde salaris. Bij een hogere rente zit je namelijk eerder aan je maximale hypotheeklast dan bij een lagere rente.

Persoonlijke situatie

Elk geval is uniek. Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, hangt af van je persoonlijke situatie. Ga je met je partner een hypotheek aan? Dan bereken je deze op basis van beide inkomens. Misschien heeft je partner wel schulden. Dat heeft ook invloed op de hypotheek. Het is handig om daarnaast ook te kijken naar je spaarwensen. Ben je van plan om voor een auto of een ander doel te sparen? Dan kan het verstandig zijn om minder te lenen dan de maximale capaciteit toelaat. Dan heb je nog wat ruimte in je financiën.

Het exacte bedrag van je hypotheek is dus niet met zekerheid te voorspellen. Daarom is het handig om je goed te laten informeren en adviseren door een hypotheekadviseur, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Loading...