Als zelfstandig zorgprofessional ben je zelf aansprakelijk voor eventuele schade

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

30 nov. 2023 - In de afgelopen jaren kozen steeds meer zorgprofessionals ervoor om als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) te gaan werken. Veelal maken mensen deze keuze vanuit onvrede met de bestaande situatie. Men voelt zich onvoldoende gewaardeerd, ziet zich geconfronteerd met slecht werkgeverschap of ervaart een veel te hoge werkdruk. Als ZZP’er ben je in de luxe positie om opdrachten te kunnen afslaan als ze je niet aanspreken.

Door de grote vraag naar zorgpersoneel is vrijwel overal snel een baan te vinden en kun je dus de beste aanbiedingen selecteren. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat dit inhoudt op het gebied van aansprakelijkheid? Stel je voor dat je als ZZP’er in de zorg een fout maakt met ernstige gevolgen: wie draait dan voor de kosten op?

mjnbt6brjhyf5g.jpeg

Jouw onderneming, jouw risico

Het basisprincipe is heel simpel: het is jouw eigen onderneming, dus je bent ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schade ten gevolge van onjuist handelen. Daarom is het verstandig om jezelf goed te verzekeren. Zo’n beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg is niet heel duur, maar wel heel fijn om te hebben. Natuurlijk wil je juist in de zorgsector fouten zo veel mogelijk voorkomen, maar er kan altijd iets onverwachts gebeuren en je kunt altijd een wat mindere dag hebben, waardoor het misgaat. Als er dan forse schadeclaims volgen, betekent dat waarschijnlijk ook meteen het einde van je onderneming. Tenzij jij je zaken goed geregeld hebt en de juiste verzekering hebt afgesloten.

Wat kan er zoal misgaan?

Stel je  voor dat je werkzaam bent in de thuiszorg. Je bent dan in een voor jou vreemde omgeving aan het werk en je kunt per ongeluk iets waardevols omstoten, waardoor het kapot valt. Of je verliest je evenwicht tijdens het serveren van een kop thee en de hete vloeistof belandt in het toetsenbord van een laptop die daardoor defect raakt. Dit zijn slechts enkele simpele voorbeelden. Het kan nog veel erger. Als je in de verpleging werkt, moet je misschien injecties toedienen. Als daarbij iets misgaat, kan dat leiden tot letsel bij de patiënt. Zo’n beroepsfout dek je in financiële zin af door de juiste polis af te sluiten.

Combinatie van verzekeringen

Doorgaans zijn in de zakelijke wereld verschillende polissen van toepassing, afhankelijk van de specifieke situatie. Je hebt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, waarbij bedrijven verzekerd zijn voor financiële schade of letselschade die veroorzaakt wordt door een ondernemer (of diens medewerkers) en je hebt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, die zich specifiek richt op de consequenties van gemaakte fouten binnen de beroepsuitoefening. Maar met de polis voor ZZP’ers in de zorg heb je in feite een combinatie van deze twee verzekeringen. Je hebt dus altijd de juiste dekking om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt wanneer er iets misgaat.

Hoe zit het met rechtsbijstand?

Het is belangrijk om te beseffen dat rechtsbijstand niet inbegrepen is in een polis zoals hierboven omschreven. De kans is echter zeker aanwezig dat je als ZZP’er in de zorg verwikkeld raakt in een juridisch conflict. Wil je er zeker van zijn dat je in zo’n geval kunt rekening op uitstekende juridische ondersteuning? Dan is het verstandig om naast de al genoemde beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. De kosten voor een advocaat lopen vaak hoog op en slaan een behoorlijk gat in je begroting. Het maken van een fout is op zich al erg genoeg. Als je daardoor ook nog zodanig financieel moet bloeden dat het je niet meer lukt om het hoofd boven water te houden, is de ramp helemaal compleet. Doe jezelf een plezier en regel je zaakjes vooraf goed!

 
Loading...