Wat de nieuwe vrije ruimte betekent voor het kerstpakket

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

27 okt. 2022 - Voor werkgevers in Nederland en België is de tijd aangebroken om kerstpakketten te bestellen voor hun personeel en zakelijke relaties. Dat betekent zij in een gezellige kerstsfeer feestelijke cadeaupakketten vergelijken om het beste kerstpakket te vinden. Dat is natuurlijk vooral erg leuk, maar er moet ook gewerkt worden aan de administratie. Voor het kerstpakket gelden namelijk bijzondere fiscale regels. En die zijn in 2022 veranderd ten opzichte van 2020 en 2021. Daarom vroegen wij kerstpakketten experts van drie verschillende kerstpakketten groothandels om advies over de nieuwe vrije ruimte en hoe je als werkgever kerstpakketten met fors belastingvoordeel kunt bestellen.

b4dgh0inub-0pxonby.jpeg

Kerstpakketten en de WKR

De WKR, ofwel de Werkkostenregeling, is een fiscale regeling die geldt voor vergoedingen en verstrekkingen voor het personeel. Voorheen golden er ontzettend veel verschillende belastingregels voor vergoedingen, maar de Belastingdienst maakt het werkgevers tegenwoordig gemakkelijk door haast alle vergoedingen en verstrekkingen, waaronder het kerstpakket, onder te brengen in de WKR.

De werkkostenregeling beschouwt alle vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers als loon. Normaliter moet er loonbelasting betaald worden over het loon, dus ook over vergoedingen zoals het kerstpakket. Maar onder de WKR mag een werkgever een bepaald percentage van de totale loonsom onbelast uitgeven aan vergoedingen en verstrekkingen. Als je niet meer uitgeeft aan kerstpakketten en andere vergoedingen dan dit percentage van de totale loonsom, hoef je dus geen loonbelasting te betalen over het kerstpakket.

Belastingvrije kerstpakketten en de vrije ruimte

Dit percentage van de totale loonsom wordt ook wel de vrije ruimte genoemd. Binnen de vrije ruimte hoef je als werkgever dus geen loonbelasting te betalen over de kerstpakketten. Dat maakt het aanschaffen van een goedgevuld kerstpakket een stuk voordeliger.

De vrije ruimte bedraagt in 2022 1,7% van de totale loonsom tot €400.000. Is de totale loonsom meer dan €400.000? Dan mag je over het resterende bedrag 1,18% bij de vrije ruimte optellen. Het bedrag waarop je uitkomt, is de vrije ruimte. Dit bedrag mag je dus per boekjaar onbelast besteden aan kerstpakketten en andere vergoedingen.

Loek van Kerstpakketten Expert vertelt ons dat deze regeling in de afgelopen jaren vaak is veranderd. In 2020 werd de vrije ruimte verruimd. Hierdoor konden bedrijven tijdens de pandemie meer besteden aan verstrekkingen voor het personeel. De vrije ruimte bedroeg in 2020 3% van de totale loonsom tot €400.000 en 1,2% over de resterende loonsom. In 2021 bedroeg de vrije ruimte 3% van de totale loonsom tot €400.000 en 1,18% over de resterende loonsom. Voor het eerst in twee jaar is de vrije ruimte in 2022 dus weer gezakt van 3% naar 1,7%. 'Het is daarom belangrijk dat werkgevers de vrije ruimte dit jaar extra goed in de gaten houden. De beschikbare vrije ruimte kan namelijk een beslissende factor zijn in het budget voor de kerstpakketten.'

Bovendien waarschuwt Mischa van Kerstpakketten Tip om niet zomaar over de vrije ruimte heen te gaan. 'Over het bedrag dat je buiten de vrije ruimte uitgeeft aan vergoedingen en verstrekkingen, moet 80% loonheffing betaald worden. Dat kan het aanschaffen van kerstpakketten zeer prijzig maken.'

Omzetbelasting betalen over het kerstpakket

Wanneer het gaat om kerstpakketten en de WKR worden er vaak termen gebruikt zoals “belastingvrij” en “onbelast”. Maar volgens Luke van Kerstpakkettenidee kunnen die termen misleidend zijn. 'Binnen de vrije ruimte hoeft er inderdaad geen loonheffing betaald te worden over het kerstpakket. Maar de afnemer moet vaak wel omzetbelasting betalen.'

Over vergoedingen en verstrekkingen moet dus BTW betaald worden. In sommige gevallen is de BTW over het kerstpakket echter wel aftrekbaar. De Belastingdienst hanteert een drempelbedrag van €227 exclusief BTW per werknemer per boekjaar. Als je niet meer dan €227 hebt uitgegeven per persoon aan vergoedingen, inclusief het kerstpakket, dan betaal je geen BTW over het kerstpakket. Omdat deze fiscale regel per persoon geldt, kan het voorkomen dat je wel omzetbelasting betaalt over sommige kerstpakketten maar niet over alle kerstpakketten.

Met betrekking tot de omzetbelasting en het kerstpakket is de administratie dus wat omslachtiger dan bij de WKR. Het is daarom verstandig om op tijd met je boekhouder of belastingadviseur om de tafel te gaan, zodat je precies weet hoeveel je kunt uitgeven aan het kerstpakket voor een optimaal belastingvoordeel.

 
Loading...