Wat verdient een startende boekhouder?

Dit artikel is een partnerbijdrage en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Loonwijzer.nl.

11 okt. 2021 - Een pas afgestudeerde boekhouder in loondienst verdient rond de € 2.500 bruto per maand. In feite is dit een salaris wat hoort bij heel veel administratieve beroepen die je uit kan voeren na het volgen van een mbo-opleiding op niveau 4. Wat echter veel interessanter is, zijn de taken en verantwoordelijkheden die horen bij het beroep van startende boekhouder en de alternatieven die je hebt na dit niveau van opleiding. We bekijken we het verschil tussen een administrateur, een boekhouder en een assistent-accountant.

accountant.jpg

De administrateur, de boekhouder en de assistent-account

Een administrateur zorgt dat de administratie van een bedrijf op orde is. Denk hierbij aan de boekhoudkundige taken, de personeelsadministratie, de salarisadministraties maar ook aan het opstellen van rapporten over hoe het bedrijf ervoor staat.

Een boekhouder zorgt voor de financiële administratie. Hij vult de boekingsstukken in zoals facturen en bankpapieren. Hij of zij houdt de administratie bij, stelt facturen op, doet BTW-aangifte, vult de inkomstenbelasting in, stelt de jaarrekening op en geeft advies over belastingen en de financiële bedrijfsvoering.

Een assistent-accountant is werkzaam op een accountantskantoor. Hij kan een breed takenpakket hebben. Hij kan voor bedrijven hun administratie en alle orders en facturen verzorgen maar ook gegevens analyseren en advies geven aan een ondernemer. Ook kan hij meehelpen bij het uitvoeren van een accountantscontrole die voor grotere bedrijven verplicht is.

Verschil ligt in uitvoering, advies en controle

Zowel de administrateur als de boekhouder hebben dus een uitvoerende rol. De boekhouder geeft daarbij ook advies over belastingen en hoe deze toe te passen zijn binnen . De assistent-accountant kan ook een controlerende rol hebben als hij meewerkt in een team voor de accountantscontrole dat voor grotere bedrijven verplicht is.

Benodigde opleiding

Zowel de administrateur, de boekhouder als de assistent-accountant hebben een mbo-opleiding op niveau 4 nodig. Een andere mogelijkheid is een hbo-opleiding op het niveau bachelor. Hierbij is het wel handig om op de middelbare school te kiezen voor het economie-profiel met wiskunde.

Als assistent-accountant werk je samen met de accountant. Dit kan een accountant AA (Accountant-Administratieconsulent) of RA (RegisterAccountant) zijn. De opleidingen van deze beroepen liggen op hbo en universitair niveau met nog een post opleiding erna.

Wat verdient de boekhouder verder in zijn loopbaan

Het aanvangssalaris van € 2.500 zal na 10 jaar kunnen uitgroeien tot € 4.000 bruto per maand. Het gemiddelde salaris uit een steekproef van Indeed voor een boekhouder in Nederland is € 3.825 bruto per maand (per 18 september 2021).

 
Loading...