Stichting Loonwijzer voltooit overgang naar nieuw leiderschapsteam (05-09-2022)

5 sep. 2022 - Ruim twee decennia lang hebben directeur Paulien Osse en researchcoördinator Kea Tijdens Stichting Loonwijzer geleid. Gedurende deze tijd heeft de organisatie zich ingezet voor meer transparantie op de arbeidsmarkt. Het laatste anderhalf jaar is Loonwijzer bezig geweest met een wisseling van de wacht, waarbij Fiona Dragstra de rol van algemeen directeur overneemt. Ze wordt ondersteund in deze functie door een grotere groep directieleden.

Een ontwikkeling van meer dan 22 jaar

Gestart in 2000 als Vrouwenloonwijzer.nl is Stichting Loonwijzer nu, 22 jaar later, een wereldwijde organisatie die actief is in 206 landen. Het werk van de oprichters en het constant groeiende Loonwijzer-team heeft geleid tot de ontwikkeling van vele databases voor al die landen. Hierin is informatie te vinden over daadwerkelijke lonen, minimumlonen en leefbare lonen, arbeidsrecht, arbeidsvoorwaarden, cao's en nog veel meer. Deze gegevens zijn beschikbaar via 227 websites in meer dan 50 talen, bedoeld voor werknemers, werkgevers, zzp'ers en alle andere werkenden. Ook maatschappelijke organisaties, onderzoekers en beleidsmakers profiteren van deze data.

paulien-osse-square.png

kea-tijdens.JPG
Medeoprichter en vertrekkend directeur Paulien Osse Medeoprichter en vertrekkend onderzoekscoördinator Kea Tijdens

Een nieuw team bestaande uit vijf directeuren neemt nu de verantwoordelijkheid voor de groei van Loonwijzer. Elk van hen werkt al minstens tien jaar voor de organisatie en bevindt zich daarom in een uitstekende positie om Pauliens en Kea's werk voort te zetten. Ondertussen blijven zowel Paulien als Kea werkzaam voor de stichting, maar in een andere hoedanigheid. Paulien blijft actief binnen het Living Wages-team, als aanspreekpunt voor de organisaties die informatie over leefbare lonen willen en voor de partners die de datacollectie hiervoor mede mogelijk maken. Kea blijft verbonden als adviseur voor toekomstige onderzoeksactiviteiten en databases.

Paulien: "Het is een genoegen geweest om te zien dat onze inspanningen hebben geleid tot veel meer dan we hadden durven dromen. Toen we begonnen, zagen we dat werknemers, werkgevers en het maatschappelijk middenveld beperkt toegang hadden tot informatie over lonen, arbeidsomstandigheden en arbeidswetgeving. Zonder deze informatie konden zij geen weloverwogen beslissingen nemen voor zichzelf en hun gezinnen. We hebben het geluk gehad dat we in dit gat konden springen met behulp van onze databases en uitgebreid onderzoek over de hele wereld, ondersteund door een geweldig team."

Lees meer over Pauliens dromen en over Kea en de wetenschap achter Loonwijzer

Nieuwe directeuren

Fiona Dragstra neemt de functie van algemeen directeur van Stichting Loonwijzer over. Fiona heeft werkervaring opgedaan in leidinggevende en coördinerende rollen met betrekking tot 'environmental justice' en mensenrechten, voor NGO's, onderzoeksinstituten en boeren- en jongerenbewegingen in Afrika, specifiek in de Sahel. Ze heeft een achtergrond in politieke communicatie en speelde meer dan tien jaar lang een ondersteunende rol in de datacollectie en communicatie van Loonwijzer. Fiona is woonachtig in Amsterdam.

fiona-dragstra.JPG
Loonwijzers nieuwe algemeen directeur, Fiona Dragstra

Daniela Ceccon is verantwoordelijk voor alle databases van Loonwijzer in haar rol als directeur Data. Daniela, die zich van journalist tot datawetenschapper heeft ontwikkeld, is uitvoerig betrokken geweest bij vele onderzoeksprojecten van Loonwijzer in het afgelopen decennium. Ze zal in haar nieuwe rol de leiding nemen in de ontwikkeling en onderhoud van de databases rond lonen, arbeidsrecht en cao's. Daniela woont in de buurt van Venetië, Italië.

Rupa Korde, de nieuwe directeur Bedrijfsvoering en Financiën, is tien jaar betrokken bij Loonwijzer. Ze is de initiatiefnemer van de samenwerking met FLAME University in India. Als hoogleraar Economie houdt Rupa toezicht op het onderzoekslab van Loonwijzer bij FLAME. Rupa heeft, door haar promotieonderzoek, uitgebreide kennis over de loonkloof tussen mannen en vrouw. Haar ervaring als organisatiemanager zorgt voor stabiliteit binnen de stichting nu die aan een nieuwe fase begint. Ze is gevestigd in Pune, India.

Marta Kahancová zal als directeur Onderzoek het gezamenlijke onderzoekswerk van Stichting Loonwijzer en het Central European Labour Studies Institute (CELSI) leiden. Na veertien jaar waarin CELSI en Loonwijzer nauw hebben samengewerkt, wordt nu verdere integratie verkend. Met een PhD in Sociologie van de Universiteit van Amsterdam en twintig jaar aan onderzoeks- en managementervaring wil Marta bijdragen aan de visie van Loonwijzer via internationale, hoog aangeschreven onderzoeksnetwerken. Ze woont in Bratislava, Slowakije.  

Niels Peuchen, directeur Communicatie, overziet alle outreach-activiteiten van Loonwijzer, waaronder de websites, sociale media en online marketing. Zijn achtergrond in zowel journalistiek als internationale betrekkingen is van toegevoegde waarde voor de wereldwijde, publieksgerichte reikwijdte van al deze activiteiten. Door middel van innovatieve communicatiestrategieën wil hij het werk van Loonwijzer internationaal onder de aandacht brengen. Niels is gevestigd in Utrecht. 

Dit nieuwe team van directeuren versterkt Stichting Loonwijzers wereldwijde aanwezigheid, speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de databases en de dataverzameling en ondersteunt iedereen die, verspreid over de hele wereld, voor Loonwijzer werkt. Ook speelt het team een belangrijke rol bij het bepleiten van de uitbetaling van leefbare lonen als de wereldwijde standaard. Dit doet Loonwijzer door het toegankelijk maken van zulke informatie voor vele landen in de wereld. Door het creëren van innovatieve instrumenten zoals de Arbeidsrechtindex, de Global Labour Risk Index en Decent Work Checks blijven ze aandringen op echte transparantie van de arbeidsmarkt en fatsoenlijk werk voor alle werknemers en werkgevers.

Over Stichting Loonwijzer

Stichting Loonwijzer (WageIndicator Foundation) verzamelt, vergelijkt en deelt informatie over de arbeidsmarkt met behulp van online en offline enquêtes en onderzoek. De nationale websites dienen als online bibliotheken met de meest actuele informatie op het gebied van (leefbare) lonen, arbeidsrecht en carrières, voor werknemers, werkgevers en sociale partners. Op deze manier bevordert Loonwijzer de levens van miljoenen mensen wereldwijd. Bezoek WageIndicator.org of Loonwijzer.nl, de Nederlandse website waarmee het allemaal begon, om meer te weten te komen.

 
Loading...