Wijzer over je loon: treden zakken bij hogere schaal? (02-03-2020)

2 mrt. 2020 - Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: 'Ik ben in een hogere salarisschaal gekomen, maar hierdoor kom ik wel wat treden te zakken. Zijn er regels bekend van het aantal treden dat je mag zakken?'

20190510.jpeg

In de meeste gevallen schuif je horizontaal door als je een schaal omhoog gaat. Dat betekent dat je op dezelfde trede blijft, maar dan wel in een hogere schaal. Hoe de inschaling precies werkt, kun je ook lezen op Loonwijzers pagina over cao-lonen. Wettelijk is echter niet vastgelegd hoe de inschaling op basis van de cao moet plaatsvinden. Hierdoor is verschil mogelijk, bijvoorbeeld tussen cao's en functies en op basis van de daadwerkelijke omstandigheden en de wil van de werkgever.

De schalen zijn normaliter gebaseerd op het gewicht van de functie, de treden op de ervaringsjaren die je hebt opgebouwd. In dat opzicht zou je dan ook niet snel een paar treden zakken, omdat je werkervaring belangrijk is en blijft. Wanneer je echter een andere functie gaat vervullen, kan het zijn dat je minder relevante ervaring hebt en je werkgever daarom besluit je een paar treden terug te plaatsen. Zoals gezegd is hier geen wetgeving over, dus is het aanvechten hiervan moeilijk.

Alleen als je brutoloon erop achteruit gaat doordat je een aantal treden zakt, heb je een zaak. Je werkgever mag namelijk niet eenzijdig je salaris verlagen, op welke manier dan ook, als je hetzelfde aantal uren blijft werken. Is dat wel het geval, dan moet je daar zeker achteraan gaan.

Op welk salaris heb jij recht?

 
Loading...