Wijzer over je loon: is maandelijks vakantiegeld oké? (01-04-2019)

1 apr. 2019 - Elke week beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: 'Mijn vakantiegeld wordt maandelijks uitbetaald. Mag dit? En ligt mijn uurloon hierdoor hoger?'

20190301.jpeg

De meeste mensen krijgen hun vakantiegeld (officieel 'vakantiebijslag') rond mei, als de vakantie er bijna aankomt. Werkgevers in Nederland doen dit al zo’n 50 jaar, zodat hun werknemers hun vakantie ermee kunnen betalen. Maar het lijkt steeds vaker te gebeuren dat werkgevers het vakantiegeld per maand uitkeren.

Jouw vraag is: mag dit? Het antwoord is: ja, maar alleen als dat expliciet in je arbeidsovereenkomst staat. Als je werkgever nu nog rond mei het vakantiegeld uitbetaalt en dat wil veranderen, moet hij dat eerst met je bespreken. Je baas mag namelijk niet eenzijdig jullie contract veranderen. Krijg je nu al maandelijks je vakantie-extraatje, check dan goed of dat wel zo is afgesproken in je contract.

Het bedrag dat je per jaar ontvangt, verandert niet afhankelijk van het moment van uitkeren. Het gaat in totaal om minimaal 8 procent van je bruto-jaarloon. Omdat deze uitkering wettelijk is geregeld én is vastgelegd in veel cao’s, kan de werkgever niet minder vakantiegeld uitkeren. Feitelijk wordt je uurloon niet hoger hierdoor. Vakantiegeld is namelijk een standaard bonus bovenop je salaris. Dit wordt versterkt doordat het basisdeel (je salaris zonder toeslagen zoals vakantiegeld) minimaal het minimumloon moet zijn. Ook worden in veel cao’s afspraken gemaakt over het basisdeel; het vakantiegeld is daarbovenop een extraatje.

Veel werknemers hebben het gevoel dat ze meer belasting betalen over het vakantiegeld. Dat ligt echter genuanceerder dan je zou denken. Want ja, over je vakantiegeld wordt soms een hoger belastingtarief gerekend. Maar dat komt doordat over je gehele salaris verschillende tarieven worden gehanteerd. Over het eerste deel van je salaris, tot 20.385 euro, betaal je 36,65 procent belasting. Over het volgende deel betaal je 38,1 procent en vanaf 68.508 euro betaal je 51,75 procent belasting. Voor het gemak gaan veel salarisadministrateurs ervan uit dat het vakantiegeld al in de hoogste schijf zit. Blijk je aan het eind van het jaar niet zoveel verdiend te hebben, dan is dat geen probleem. Dan krijg je de te veel betaalde belasting gewoon terug nadat je belastingaangifte hebt gedaan.

Hoe hoog ligt jouw salaris per maand?

 
Loading...