Nieuws 2018

Raadsleden verdienen 421 euro tot 2.611 euro per maand (05-03-2018)

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 zet Loonwijzer op een rijtje wat lokale politici verdienen. In deze eerste aflevering: welk salaris krijgen de raadsleden die op 21 maart in de gemeenteraad worden verkozen? Hun vergoeding verschilt van een paar honderd tot een paar duizend euro per maand, afhankelijk van de grootte van de gemeente.

Internationale Vrouwendag: loonkloof prominent aanwezig in meest voorkomende beroepen (08-03-2018)

In de tien meest voorkomende beroepen van Nederland, zoals gedeeld door de bezoekers van Loonwijzer, is de loonkloof tussen mannen en vrouwen structureel aanwezig. Of het nou gaat om administratieve medewerkers, specialisten in de boekhouding of marketingprofessionals, loonverschillen blijken onvermijdelijk. Zo ligt het gemiddelde maandsalaris voor vrouwen 100 tot 350 euro lager dan voor mannen met hetzelfde beroep. Dat constateert Loonwijzer op Internationale Vrouwendag.

Wethouders in grootste gemeenten verdienen 125 duizend euro per jaar (12-03-2018)

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 zet Loonwijzer op een rijtje wat lokale politici verdienen. In deze tweede aflevering: welk salaris krijgen de wethouders die na 21 maart in het college komen? Ook hun vergoeding loopt zeer uiteen, net als die voor gemeenteraadsleden. De hoogte van de bezoldiging hangt af van het aantal inwoners van de gemeente.

Meeste vacatures voor timmerlieden (02-02-2018)

Wist je dat in Nederland de vraag naar timmerlieden het grootst is? De European Employment Services (EURES) kijken regelmatig naar de vacatures in alle EU-landen, om te bepalen welke beroepen het hardst nodig zijn.

Salaris burgemeesters 2 tot 4 keer modaal (19-03-2018)

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 zet Loonwijzer op een rijtje wat lokale politici verdienen. In deze derde en laatste aflevering: welk salaris krijgen de burgemeesters die na 21 maart de nieuwe gemeenteraad voorzitten? Daarop is geen eenduidig antwoord mogelijk. Het bedrag dat ze ontvangen als bezoldiging is namelijk afhankelijk van het aantal inwoners dat de gemeente heeft.

Nederlandse transitievergoeding in middenmoot Europa (16-04-2018)

De Nederlandse ontslagvergoeding, sinds 2015 transitievergoeding genoemd, is een middenmoter in Europa. In Nederland ontvangt een werknemer bij een dienstverband tot 10 jaar één derde maandsalaris per jaar. Wordt een werknemer ontslagen na een dienstverband van 5 jaar, dan heeft die dus recht op 5 keer één derde maandsalaris. Omgerekend is dat 7,5 week salaris na 5 jaar werken.

Werknemers met hoog salaris vragen vaker om loonsverhoging (10-10-2018)

Werknemers met een relatief hoog salaris vragen vaker om een loonsverhoging dan werkenden die minder verdienen. Vooral in de ICT durven veel mensen te pleiten voor een hogere beloning. Dat blijkt uit onderzoek van Loonwijzer, op basis van de lonen die duizenden werknemers afgelopen jaar hebben gedeeld.

Hoger nettoloon en langer geboorteverlof in 2019 (24-12-2018)

Netto houd je meer over op je loonstrookje en je hebt recht op meer verlof als je partner een kind krijgt. Dat zijn twee van de grootste veranderingen die werknemers en andere werkenden merken in 2019. Wat er komend jaar nog meer verandert? Wij geven je een helder overzicht.

Kleine krimp loonverschil mannen en vrouwen (22-11-2018)

Het ongecorrigeerde loonverschil tussen mannen en vrouwen is kleiner geworden tussen 2014 en 2016. Dat meldt het CBS. “Dat komt doordat de mannelijke en de vrouwelijke beroepsbevolking steeds meer op elkaar gaan lijken”, aldus Kea Tijdens, als onderzoeker verbonden aan het Amsterdam Institute for Advanced Labour Studies (AIAS) en de WageIndicator Foundation.

Utrechters verdienen hoogste uurloon (11-12-2018)

Werknemers in de provincie Utrecht verdienen gemiddeld het hoogste uurloon. In Friesland, Drenthe en Flevoland liggen de salarissen per uur daarentegen het laagst. Dat blijkt uit de lonen die bezoekers van Loonwijzer hebben gedeeld via de Salaris Enquête.

 
Loading...