Grijs kenteken

Een bestelauto met grijs kenteken is een stuk goedkoper in de aanschaf en je betaalt er minder wegenbelasting voor.

Een bestelauto met grijs kenteken is een stuk goedkoper in de aanschaf en je betaalt er  minder wegenbelasting voor.

Financiële voordelen
Bij de aanschaf van een nieuwe auto wordt BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen) geheven. Ondernemers (en gehandicapten) krijgen vrijstelling van deze belasting voor een bestelauto (zie informatie bij de Belastingdienst). Dat scheelt behoorlijk want de BPM is netto ongeveer een derde van de nieuwprijs van een auto. Voorwaarde is dat tenminste 10% van de kilometers zakelijk is. Verder moet de ondernemer een BTW-nummer hebben.

Ook de wegenbelasting is voor bestelauto's op grijs kenteken is lager dan voor particulieren. Om die reden rijden veel auto's op grijs kenteken op diesel en niet op benzine. Je hebt dan dubbel voordeel, omdat ook je brandstof goedkoper is.

25 procent bijtelling: wél inclusief BPM
Als je met de auto van de zaak privé meer dan 500 km per jaar rijdt, dan moet je deze privékosten aftrekken van de autokosten op rekening van de  zaak.

Voor de inkomstenbelasting krijg je te maken met bijtelling wegens privégebruik van een bedrijfsauto. (Meer hierover bij Auto van de zaak.) De bijtelling is 25% van de waarde van de auto. De bijtelling wordt berekend over de catalogusprijs inclusief BTW en ook inclusief BPM.

Waar je op moet letten

  1. De prijzen van auto's op grijs kenteken zijn meestal exclusief btw.
  2. Koop je een occasion met grijs kenteken van een particulier, dan staat er géén btw op je factuur en je kunt dus ook géén btw aftrekken.
  3. Een grijs kenteken wordt alleen afgegeven voor bestelauto's.
  4. Een bestelauto is niet bedoeld voor het vervoer van personen. In kleine bestelauto's kunnen maar twee personen mee: de bestuurder en één passagier (wordt je betrapt op een meerijder in de laadbak dan riskeer je een fikse boete!)

De Belastingdienst gaat je volgen
Je moet de bestelauto zakelijk gebruiken. Doe je dat niet, of verkoop je de auto binnen vijf jaar aan een particulier, dan kun je een fikse BMP-naheffing tegemoetzien. Iedereen die na 1 juli 2005 een nieuwe bestelauto heeft gekocht wordt 5 jaar gevolgd door de belastingdienst.
Wat is een bestelauto?
Er geldt een gedetailleerde wettelijk regeling welke auto een bestelauto is en welke niet. Er wordt onderscheid gemaakt in vijf verschillende types bestelauto's:

  • grote bestelauto's (grote bestelbusjes, verhuisbusjes)
  • bestelauto's met een verhoogd dak (combi's)
  • middelgrote bestelauto's zonder verhoogd dak (ruimtewagens, minibusjes, terreinauto's)
  • bestelauto's met een open laadbak
  • bestelauto's met een dubbele cabine (twee rijen stoelen in de personencabine).

Voor elk type bestelauto gelden specifieke regels.
In elk geval:

  • moet een bestelauto beschikken over een laadruimte;
  • moet de laadruimte aan bepaalde eisen voldoen (een vlakke vloer en hoe groter de auto, hoe groter de laadruimte moet zijn);
  • moet bij kleine bestelauto's (combi's) het dak van de laadruimte 25 cm hoger zijn dan de portier van de passagierscabine;
  • mogen in de laadruimte geen personen vervoerd worden;
  • is bij sommige types bestelauto een tussenwand tussen de laadruimte en de personencabine verplicht;
  • is het bij de meeste types bestelauto verplicht om de linker zijruit van de laadruimte te blinderen.

Een grijs kenteken is een oud begrip. Vroeger was het kentekenbewijs deel I grijs, maar tegenwoordig is dat groen. De nummerplaten op de auto zijn gewoon geel.

Meer informatie
Bij de belastingdienst, zakelijk: Auto en vervoer

 

 
Loading...