Een bedrijf starten. Hoe doe je dat?

Bedrijf starten: over startkapitaal, inkomstenbelasting, btw, starterskredieten, durfkapitaal, bijstandsverlening zelfstandigen en het ondernemersplan

Hoe start je met je eigen bedrijf? Het is als het opstarten van een vliegwiel: in het begin moet je er veel energie in steken. Je oefent niet alleen een vak uit maar je wordt ook marketingmanager, bedrijfseconoom, administrateur, systeembeheerder en verkoopleider. En dat mag je allemaal tegelijkertijd onder de knie krijgen. Je bedrijf is meteen een pittige leerschool.

Startkapitaal

Inrichten van een kantoor of bedrijfsruimte, aanschaf van apparatuur en voorraad, het kost vaak meer dan je zelf op de bank hebt staan. Dus moet je op zoek naar geldschieters. Die zullen je ondernemingsplan kritisch lezen en je aan een spervuur van vragen onderwerpen. Financiële zelfstandigheid begint (helaas) vaak met krediet. Op basis van een goed ondernemingsplan kun je geld lenen. Je kunt lenen bij de bank, bij investeerders, bij een particulier (familie bijvoorbeeld), bij je gemeente, het UWV of via een microkrediet. Heb je om te beginnen niet veel geld nodig, dan kan je ook gewoon een tijdje rood gaan staan. Maar dan moet er al wel zicht zijn op winst.

Besluit bijstandsverlening zelfstandigen

Het Bbz (besluit bijstandsverlening zelfstandigen) is een regeling waar je bij de gemeente een beroep op kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer je vanuit een uitkering een bedrijf wilt starten en bedrijfskapitaal nodig hebt (rentedragende lening van maximaal € 36.762). Voor de voorbereiding kun je een voorbereidingskrediet van maximaal € 2.000 krijgen. 55-plussers die minstens 10 jaar een bedrijf hebben maar onvoldoende inkomen, kunnen incidenteel € 9.984 lenen. Voor al deze situaties geldt dat je in plaats van een lening ook een aanvullende uitkering kunt krijgen, al wordt de regeling voor oudere zelfstandigen vanaf 2020 geleidelijk afgebouwd. Wie al langer dan anderhalf jaar ondernemer is en geen bedrijfskapitaal bij de bank kan lenen kan maximaal € 192.172 aan bedrijfskapitaal lenen. Informatie over de Bbz kun je vragen bij de sociale dienst in je gemeente.

Microkrediet

Kun je moeilijk een lening krijgen bij een reguliere bank, dan kun je microkrediet aanvragen. Ondernemers kunnen als microkrediet max. € 50.000 lenen bij Qredits tegen een vaste rente gedurende de looptijd van max. 10 jaar. Qredits verstrekt ook grotere leningen aan het MKB (€50.000-€ 250.000).

Starterskrediet: starten vanuit een uitkering

Het starterskrediet (met rente) is er voor mensen die starten vanuit de WIA, WAO, WAZ, Ziektewet of Wajong. Je vraagt het aan bij het UWV die je uitkering verzorgt. Het bedraagt maximaal € 36.762. Het gaat hier om een lening die tegen acht procent rente wordt verstrekt en moet worden terugbetaald binnen tien jaar. Naast het starterskrediet is er een voorbereidingskrediet van maximaal ongeveer € 3.000. Dit is bedoeld voor bijvoorbeeld beursbezoek, vakliteratuur of acquisitie en wordt op declaratiebasis betaald. Ook voor begeleiding bij de voorbereiding en gedurende het eerste jaar kan een vergoeding verstrekt worden (maximaal ongeveer € 3.900).

Wil je meer dan € 10.000, dan moet je het eerst bij een bank proberen (naast een ondernemingsplan moet je ook een financieel plan kunnen overleggen).
Kijk bij het UVW voor meer informatie over een eigen bedrijf starten.

Starten vanuit de WW

In je eerste zes startersmaanden krijg je 29 procent minder WW. Die periode is korter als je slechts aanspraak hebt op een kortere WW-periode.  Je hoeft als startend ondernemer niet te solliciteren. Als onverhoopt blijkt dat er geen toekomst zit in je onderneming, dan kun je opnieuw WW krijgen. Je behoudt dit recht minimaal anderhalf jaar na de start van je bedrijf, afhankelijk van je arbeidsverleden. Je kunt ook als parttime-ondernemer starten (of doorgaan na een startersperiode) en daarnaast een gedeeltelijke WW-uitkering hebben. Natuurlijk moet je dan wel solliciteren. Het UWV beoordeelt vooraf je ondernemingsplan. Meer informatie bij het UWV.

Meer informatie:

Ondernemingsplan

In een ondernemingsplan zet je je ideeën, plannen en verwachtingen op een rij. Daaruit moet blijken of je onderneming kans van slagen heeft. In dat plan staat tenminste:

  • wat je product of dienst is
  • wie je klanten of opdrachtgevers zijn
  • wat je om te beginnen investeert
  • je verwachte omzet in het eerste jaar
  • je verwachte winst of verlies in het eerste jaar
  • je groeiverwachting
  • het risico dat je loopt.

Een ondernemingsplan is iets anders dan een financieel plan. Dat is gedetailleerder en nodig als je bij een bank aanklopt voor krediet. De Kamer van Koophandel heeft er veel informatie over.

Naar de Kamer van Koophandel

Dat moet sinds 2008 in alle gevallen naar de Kamer van Koophandel bij het starten van je bedrijf. Een bedrijf moet je altijd op naam laten registreren in het Handelsregister. Dat kost 50 euro administratiekosten. De voorbereidingen kunnen digitaal. Je registratienummer hoort op je briefpapier te staan. Je BTW-nummer trouwens ook. De KVK kan ook zien of de naam van je firma nog vrij is. Is die al vergeven, dan zul je een nieuwe moeten bedenken.  

Naar de Belastingdienst

Heb je in het eerste jaar al twee of meer (grote) klanten of opdrachtgevers, investeer je, werk je minstens 1225 uren  in je zaak en loop je ondernemersrisico, dan doet de fiscus meestal niet moeilijk. Erkent de belastingdienst je als ondernemer, dan krijg je een btw-nummer/fiscaal nummer en de eerste drie jaar startersaftrek bovenop de zelfstandigenaftrek. Ook scholing is aftrekbaar.

Urencriterium

Wie voldoet aan het criterium van 1225 werkuren per jaar wordt door de fiscus als ondernemer gezien en heeft recht op fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Ook de uren voor acquisitie, scholing en eigen PR mogen meetellen als gewerkte uren voor het urencriterium. 

Bedrijfsovername

Een eigen bedrijf hoef je niet per se van de grond af op te bouwen. Je kunt ook een bestaand bedrijf overnemen. Uiteraard verwacht de verkopende partij dat je behalve over geld, ook over de juiste kwaliteiten en ervaring beschikt. 

De administratie

Als startende ondernemer kun je prima het grootste deel van de administratie zelf uitvoeren. Je krijgt er ook goed zicht door op het rendement van je bedrijf. Alleen voor de ingewikkelder zaken als het opstellen van de jaarrekening heb je vaak wel profijt van een administratiekantoor of accountant. Meer over de administratie.

Handige websites

loading...
 
 

 
Loading...