Bereken zelf je tarief als zzp'er

Zo reken je jouw uurtarief uit als zelfstandige: opleiding, ervaring, autoriteit, specialisme of concurrentievoordeel. Het minimumloon is de basis voor de rekensom.

Wat is mijn marktwaarde?

Iedereen heeft een persoonlijke marktwaarde. Deze waarde staat niet vast maar wordt bepaald door de markt, ofwel vraag en aanbod. Je kunt deze waarde voor jezelf schatten aan de hand van de volgende methode waarin aan alle factoren die van belang zijn een bepaalde waarde wordt toegekend. Daarnaast kun je ook nog kijken naar je specialisatie, vaardigheid, bekendheid of autoriteit. Al deze ingrediënten vormen samen een mix voor een tarief.

Factoren

Dit is de factorenmix voor je tarief: opleiding, ervaring (die je zelf denkt te hebben), autoriteit (die anderen jou toedichten), specialisme of concurrentievoordeel (bijvoorbeeld patent). Het minimumloon is de basis voor de rekensom. Verderop staan rekenvoorbeelden.

Factor O(pleiding)

LO.........1

MO........1,6

HBO......1,9

Universiteit.......3,2

Universiteit +.....3,6

Factor E(rvaring)

Geen..............1

1-2 jaar..........1,1

redelijk...........1,5

ervaren...........1,5 - 1,8

zeer ervaren....2 of hoger

Factor A(utoriteit)

geen......................1

met concurrenten....1 - 1,5

absolute autoriteit...............1,5 - 5

Factor S(pecialisme)

niet uniek.................1

redelijk uniek.............1-1,5

uniek...1,5 - 2

zeer uniek...............2 of hoger

Factor M(inimumloon)

Per uur per januari 2016 (23 jaar en ouder bij 38-urige werkweek): € 9,26, inclusief vakantiegeld per januari 2016: € 9,99.

Het wettelijk minimumloon wordt elk halfjaar aangepast. Doe de minimumlooncheck om voor jouw leeftijd en jouw beroepsgroep het minimumloon uit te rekenen.

Factor D(eclarabele)

Uren speelt ook nog een rol. Die moet je uit je praktijk kennen. Dit is namelijk je totale werktijd min de tijd die heen gaat met administratie, reizen, vergaderen, koffiedrinken etc. Hoe minder declarabele uren per week, hoe meer je in die wél betaalde uren moet verdienen, dus hoe hoger je uurtarief moet zijn. Als je alleen werkt, dan is een percentage van 55-65% declarabele tijd normaal.

De berekening:

Tarief = M x factor O x factor E x factor A x factor S
% declarabele uren

Voorbeeld

Stel, je hebt een HBO-opleiding, twee jaar ervaring, geen specialisme maar je bent bekend van een column in een vakblad. Je bent 50 procent van de beschikbare tijd declarabel:

M= 9,99
O=1,9
E=1,1
A=1,5
S=1
%=0,5
Tarief = 9,99 x 1,9 x 1,1 x 1 x 1,5 = 31,32
50% van je uren is declarabel. Je uurtarief wordt dat 2 x 31,32 = € 62,64. Dit kun je afronden op € 62,50. 

Nuttige links en tips

Bovenstaande berekening hebben we overgenomen uit de Prijzen en Tarievengids voor zelfstandig ondernemers (Uitgeverij Publimix). In deze gids vind je tarieven van zo'n honderdvijftig beroepsgroepen op een rij. Van accountants, boekhouders, cameramensen en decorateurs tot webdesigners en werktekenaars.

Leden van FNV Zelfstandigen kunnen het uurtarief van een werknemer omrekenen in het uurloon voor een zzp'er.

loading...