Bereken zelf je tarief als zzp'er

Zo reken je jouw uurtarief uit als zelfstandige: opleiding, ervaring, autoriteit, specialisme of concurrentievoordeel. Het minimumloon is de basis voor de rekensom.

Wat is mijn marktwaarde?

Iedereen heeft een persoonlijke marktwaarde. Deze waarde staat niet vast maar wordt bepaald door de markt, ofwel vraag en aanbod. Je kunt deze waarde voor jezelf schatten aan de hand van de volgende methode waarin aan alle factoren die van belang zijn een bepaalde waarde wordt toegekend. Daarnaast kun je ook nog kijken naar je specialisatie, vaardigheid, bekendheid of autoriteit. Al deze ingrediënten vormen samen een mix voor een tarief.

Factoren

Dit is de factorenmix voor je tarief: opleiding, ervaring (die je zelf denkt te hebben), autoriteit (die anderen jou toedichten), specialisme of concurrentievoordeel (bijvoorbeeld patent). Het minimumloon is de basis voor de rekensom. Verderop staan rekenvoorbeelden.

Factor O (opleiding) Factor E (ervaring) Factor A (autoriteit) Factor S (specialisme)
Lager onderwijs: 1 Geen: 1 Geen: 1 Niet uniek: 1
Middelbaar onderwijs: 1,6 1-2 jaar: 1,1 Met concurrenten: 1-1,5 Redelijk uniek: 1-1,5
Hbo: 1,9 2-5 jaar: 1,5 Absolute autoriteit: 1,5-5 Uniek: 1,5-2
Universiteit: 3,2 5-15 jaar: 1,5-1,8   Zeer uniek: 2 of hoger
Universiteit (PhD): 3,6 15 jaar of meer: 2 of hoger    

Factor M (minimumloon in euro's)

Het wettelijk minimumloon wordt elk halfjaar aangepast. Doe de Minimumlooncheck om voor jouw leeftijd en jouw beroepsgroep het minimumloon uit te rekenen.

Factor D (declarabele uren)

Uren spelen natuurlijk ook een rol. Dit is je totale werktijd min de tijd die je besteedt aan administratie, reizen, vergaderen, koffiedrinken etc. Hoe minder declarabele uren per week, hoe meer je moet verdienen in de uren die wél declarabel zijn, dus hoe hoger je uurtarief moet zijn. Als je alleen werkt, dan is een percentage van 60% declarabele tijd normaal. Factor D is dan 0,60.

De berekening

Tarief = M x O x E x A x S / D

Voorbeeld

Stel, je hebt een hbo-opleiding, twee jaar ervaring, geen specialisme maar je bent bekend van een column in een vakblad. Je bent 50 procent van de beschikbare tijd declarabel:

M= 10
O=1,9
E=1,1
A=1,5
S=1
D=0,5
Tarief = 9,99 x 1,9 x 1,1 x 1 x 1,5 / 0,5 = 62,64. Dit uurtarief kun je bijvoorbeeld afronden op € 62,50. 

Nuttige links en tips

Bovenstaande berekening hebben we overgenomen uit de Prijzen- en Tarievengids voor zelfstandig ondernemers (Uitgeverij Publimix). In deze gids vind je tarieven van zo'n honderdvijftig beroepsgroepen op een rij. Van accountants, boekhouders, cameramensen en decorateurs tot webdesigners en werktekenaars.

Leden van FNV Zelfstandigen kunnen het uurtarief van een werknemer omrekenen in het uurloon voor een zzp'er.

loading...
 
 

 
Loading...