Vrouwvriendelijke bedrijven

Kies als vrouw een bedrijf met schooltijdbanen, arbeidsvoorwaarden die rekening houden met work-life-balance, waar thuiswerken mogelijk is: dat zijn vrouwvriendelijke bedrijven

Van de tweeverdieners zorgen vrouwen voor het overgrote deel voor de kinderen. En dus is carrière maken voor hen niet altijd even makkelijk. Bedrijven vertonen dan ook vrouwvriendelijk beleid wanneer ze:

 • helpen bij het zoeken naar een crèche
 • een extra financiële bijdrage leveren of zelfs eigen kinderopvang bieden
 • veel vrouwelijke managers in dienst hebben
 • veel deeltijdwerk bieden
 • flexibele arbeidstijden bieden

Ideale werkgevers

In het onderzoek van Intermediair en Effectory naar de beste werkgever kwam in 2015 net als in 2014 Buurtzorg als beste uit de bus onder de bedrijven met meer dan duizend werknemers. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 97 procent van de werknemers vrouw is bij Buurtzorg. Bij de bedrijven met minder dan duizend werknemers staat Zorginstelling St. Jozefsoord op één. In 2014 was dat ZLM Verzekeringen.

Beperkt management

Bij Buurtzorg is de hoeveelheid management zeer beperkt. Beide bedrijven laten werknemers zoveel mogelijk hun eigen besluiten nemen. Het personeel wordt aan het werk gezet op basis van vertrouwen, niet op basis van controle.

Openheid

De winnaars zijn organisaties waarbinnen iedereen op de hoogte is van hoe de organisatie ervoor staat. Medewerkers voelen zich dan ook echt deel van het bedrijf. Er wordt bovendien goed en helder gecommuniceerd.

Op de site van Intermediair en Effectory kun je de hele lijst van beste werkgevers raadplegen.

Vrouwenbedrijven

Bij een vrouwenbedrijf werken vooral vrouwen, net als bij een mannenbedrijf vooral mannen werken. Dat het personeel van zo'n bedrijf voor honderd procent uit één sekse bestaat is onwaarschijnlijk, maar toch wel voor driekwart. Bijna acht van de tien werkenden in de gezondheids- en welzijnszorg zijn vrouw, kijk bijvoorbeeld naar het eerder genoemde Buurtzorg. Daarnaast werken vrouwen relatief vaak in het onderwijs, in de sector cultuur en overige dienstverlening. Mannen werken veel vaker dan vrouwen in de industrie en de bouwnijverheid.

Vrouwen leiden vrouwenbedrijven

Uit het Loonwijzer-onderzoek krijgen we ook de indruk dat er een blijvende scheiding in mannen- en vrouwenbedrijven is. Zo zie je dat waar vrouwen leiding geven hun ondergeschikten bijna altijd ook vrouwen zijn. En waar mannen de baas zijn bestaat de meerderheid van het personeel eveneens uit mannen.
 

Staat de combinatie werken en leven bovenaan?

Werken in uren op voor jou geschikte tijden, er tussenuit voor totaal iets anders, kortom staat werk in combinatie met je leven bovenaan? Kies een (vrouwen)beroep in een bedrijf waar vooral vrouwen werken. Deeltijd is hier normaal, herintreden ook. De sfeer, de cultuur en de cao houden rekening met werk & thuis.
 

Willen jullie aan kinderen beginnen?

Geef niet meteen je baan op. Opzeggen en later weer herintreden heeft blijvend negatieve gevolgen voor je inkomen. Bovendien beperkt deze stap later je keuzemogelijkheden, omdat je lang niet overal weer in de arbeidsmarkt kunt stappen. Soms kun je je oude beroep wel vergeten. De redenering is als volgt: je kunt alleen maar veel geld verdienen als je daar ook lange dagen voor maakt. Zolang er geen kinderen in het spel zijn, prima. Maar vanaf het moment dat er kinderen komen is het tijdelijk lastiger om veel uren en lange dagen te maken. In bedrijven waar hard buffelen de norm is, loop je als jonge ouder de kans uit de boot te vallen. Daarom: wil je over een lange tijd financieel goed af zijn kies dan voor een bedrijf waar je ook gas terug mag nemen, als het moet. Als je, financieel gezien, verstandig wilt zijn, en kinderen wilt? Zoek dan een bedrijf:

 • met een kinderopvangregeling waar je direct in mee kan doen
 • dat ouderschapsverlof betaalt
 • met leidinggevenden die snappen dat een kind soms een kinderziekte heeft
 • dat de werktijden laat combineren met crèche- en schooltijden
 • waar met collega's te onderhandelen valt over begin- en eindtijden
 • dat thuiswerken toestaat, of waar je vrij kunt nemen in de schoolvakantieweken
 • met ongeveer evenveel mannen als vrouwen
 • waar het normaal is dat je studeert
 • met een sterke marktpositie

Als geld telt

Kies een typisch mannenberoep of een beroep waarin zowel mannen als vrouwen werken. Let er op dat op de afdeling of in het bedrijf vooral mannen werken. Hier zijn vanaf het begin de salarissen hoger. Dat begint echt al bij de inschaling. En verder:

 • zoek een bedrijf met een goede cao als basis voor onderhandelingen
 • onderhandel zelf over salaris en extra's
 • zoek een bedrijf in een gunstige markt (misschien in het buitenland?)

Vergelijk je salaris

loading...
 
 

 

 
Loading...