Ik denk dat ik minder word betaald omdat ik vrouw ben

Het komt vaak voor: als vrouw hetzelfde werk doen als een mannelijke collega, maar toch een lager loon krijgen. Soms mag dat, bijvoorbeeld als de collega meer ervaring heeft. Maar het gebeurt regelmatig dat het verschil in salaris onterecht is. Zulke ongelijke beloning is loondiscriminatie. Zo ga je daarmee om.

Billijk loon - loonkloof - vrouwen rechten - Loonwijzer

1. Hoe kom je achter het salaris van je collega?

Vraag je mannelijke collega om zijn salaris

Er is geen (wettelijke) plicht om salarissen openbaar te maken. Dit maakt het lastig om een goed inkijkje te krijgen in de lonen van collega’s. Je zult die mannelijke collega die vermoedelijk meer verdient dus gewoon moeten vragen naar zijn salaris. ‘Ik wil graag weten of ik genoeg verdien, kun je me helpen?’ werkt daarbij beter dan ‘Ik denk dat jij meer verdient dan ik, klopt dat?’. Wees in ieder geval bereid om ook je eigen salaris te delen, maar niet voordat je weet wat je collega verdient. Zo vermijd je een sociaal wenselijk antwoord.

Check het gemiddelde salaris

Wil je collega geen openheid van zaken geven, dan is het handig om een idee te krijgen van de gemiddelde salarissen voor jouw functie. Gebruik daarvoor de Salarischeck. Zo ontdek je wat collega’s in dezelfde beroepsgroep met hetzelfde aantal ervaringsjaren verdienen. Ook kun je vragen aan de afdeling Personeelszaken of Human Resources hoeveel personeelsleden op je afdeling gemiddeld verdienen. Specifiek vragen naar het salaris van een bepaalde collega is ‘not done’. De kans dat je antwoord op zo’n vraag krijgt, is vrij klein. Maar proberen kan altijd!

2. Wat als je weet of sterk vermoedt dat je collega meer verdient?

Check of het loonverschil onterecht is

Als je weet dat een mannelijke collega meer betaald krijgt dan jij, check dan eerst of dit loonverschil onterecht is. Daarvoor zijn voornamelijk deze twee vragen van belang:

  • Heeft de mannelijke collega dezelfde functie als jij?
  • Heeft de mannelijke collega hetzelfde aantal of minder ervaringsjaren dan jij?

 Is het antwoord op beide vragen ‘ja’ en is je collega een man? Dan is de kans groot dat er sprake is van ongelijke beloning als je een vrouw bent.

3. Hoe doe je iets aan loonongelijkheid?

Ga het gesprek aan met de afdeling Personeelszaken of je baas

Als je minder verdient dan je mannelijke collega, dan is het tijd voor actie. Maak een afspraak met Personeelszaken of je baas om de ongelijkheid in salarissen te bespreken. Door een afspraak te maken, zorg je ervoor dat je gesprek niet zomaar wordt onderbroken door andere zaken. Bereid je goed voor en stel jezelf constructief maar duidelijk op.

Probeer in het gesprek eerst na te gaan of het verschil in beloning onterecht is. Je kan je onder andere goed voorbereiden door de indicatieve informatie uit de Salarischeck mee te nemen, en ook je cao goed gelezen te hebben. Zo ben je goed voorbereid op vragen van je gesprekspartner én weet je wat zelf je moet vragen. Als uit de antwoorden van je gesprekspartner blijkt dat er geen duidelijke reden is voor het verschil, zoals verschillende functies, opleidingsniveau of ervaringsjaren, dan heb jij een punt.

Erkent je gesprekspartner dat het verschil onterecht is? Ga dan de salarisonderhandelingen aan. Dit hoeft niet direct, maar doe het wel zo snel mogelijk. Plan het liefst meteen een vervolgafspraak in. Jij hebt als vrouw namelijk recht op een hoger loon!

Krijg je geen respons? Denk dan na over de volgende opties:

Raadpleeg de personeelsvertegenwoordiging of de ondernemingsraad of stap naar de vakbond toe

De personeelsvertegenwoordiging of de vakbond (als je daarvan lid bent) kan je helpen je zaak sterker te maken. Bijvoorbeeld door je ondersteuning te bieden, aan factchecking te doen of de samenwerking op te zoeken met anderen die hetzelfde probleem hebben. Het helpt - op vele manieren - als je het niet in je eentje hoeft op te lossen.

Neem contact op met het College voor de Rechten van de Mens

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je terecht als je vermoedt dat je salaris lager ligt omdat je vrouw bent. Dan word je namelijk gediscrimineerd. Een melding maken hiervan kan zowel online als telefonisch, via 030 888 38 88 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10 en 16 uur). Dit kan leiden tot advies of een gesprek, maar mogelijk ook tot een openbare zitting als je daarin bent geïnteresseerd.

Wees op de hoogte van je rechten als vrouw

 
Loading...