Over het minimumloon

Elk half jaar wordt het minimumlon verhoogd; iedereen vanaf 15 jaar heeft recht op het minimummloon dat kan verschillen afhankelijk van de branche waarin je werkt.

Elk half jaar wordt het wettelijk minimumloon aangepast door het ministerie van SZW. Het minimumloon is vastgesteld vanaf 15 jaar t/m 23 jaar en ouder.

Het bruto minimumloon is per 1 juli 2012 verhoogd van. De minimumlonen worden twee keer per jaar (in januari en in juli) aangepast aan de ontwikkeling van de cao-lonen.

Krijg je minder dan het minimumloon?

Als je na het doorlopen van de minimumlooncheck ziet dat je minder betaald krijgt, kun je dit op de laatste pagina van de minimumlooncheck rapporteren aan Loonwijzer.nl en het ministerie van Sociale zaken (loket arbeidsiinspectie). Mogelijk stelt de Arbeidsinspectie dan een onderzoek in bij jouw bedrijf.

Minimumloon en leeftijd

Het minimumloon moet betaald worden vanaf het 15e jaar. Met elke verjaardag moet het verhoogd worden tot je 23 jaar bent geworden. Daarna heb je recht op het volwassen minimumloon.

Er bestaat geen minimumloon voor 13 en 14-jarigen. De vakbonden hebben daar lang voor gestreden maar tot nu toe zonder succes. 13 en 14-jarigen kunnen natuurlijk wel proberen het minimumloon voor 15-jarigen te krijgen.

Minimumloon voor iedereen gelijk

De minimumloon-wetgeving houdt er geen rekening mee of je thuis woont of zelfstandig, of je samenwoont of alleen woont. Ook niet of je werkervaring hebt of niet.

Netto loon berekenen?

De minimumlonen zijn bruto. Wil je weten hoe het netto zit? Ga naar de Bruto/netto calculator.

loading...

Loading...