Veelgestelde vragen Bruto/Netto-Check

Deze pagina is te gebruiken in combinatie met de Bruto/Netto-Check.

Wordt bij het gebruik van de Bruto/Netto-Check rekening gehouden met de lengte van mijn werkweek?

In principe maakt het niet uit hoe lang je werkweek is, of die nou 36, 38 of 40 uur is. Bij het gebruik van de Bruto/Netto-Check gaat het namelijk om het loon voor een bepaalde periode: meestal is dat een maand, maar een week of een dag is ook mogelijk. De belasting die je over dit loon betaalt, verandert niet door de lengte van je werkweek. Die verandert enkel als je loon verandert, bijvoorbeeld wanneer je binnen je werkweek meer of minder gaat werken of opslag krijgt. Hierdoor is de Check bruikbaar voor elke werkweek.

Het is mogelijk om in de Bruto/Netto-Check voor een cao te kiezen die van toepassing is op jouw werk en dus op jouw salaris. In dat geval wordt rekening gehouden met bepaalde afdrachten die door werknemers en werkgevers zijn afgesproken in de cao. De lengte van de werkweek die in de cao staat vermeld, heeft echter geen gevolgen voor de hoogte van de loonheffing die je betaalt.

Hoe moet ik mijn bruto- of nettoloon berekenen als ik in deeltijd werk?

In de Bruto/Netto-Check kun je een parttimepercentage (ook wel deeltijdpercentage) invullen. Hiermee kun je aangeven dat je in deeltijd werkt. Dit percentage bereken je door het aantal uren dat je werkt per week, te delen door het standaard aantal uren voor een werkweek binnen jouw organisatie. Dit getal vermenigvuldig je vervolgens met 100. Als je 32 uur werkt binnen een organisatie waar 40 uur de norm is, dan is je parttimepercentage 80 procent.

Je salaris wordt echter op dezelfde manier omgerekend naar een bruto- of nettosalaris als wanneer je in voltijd zou werken. De belasting die je over je loon betaalt, verandert namelijk niet door de lengte van je werkweek. Die verandert enkel als je loon verandert, bijvoorbeeld wanneer je binnen je werkweek meer of minder gaat werken of opslag krijgt.

Loonwijzer_banner_v2_Still.png

loading...
 
 

 

loonwijzer.nl

 
Loading...