Wijzer over je loon: oude salaris voor hogere functie, mag dat? (01-10-2019)

Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: 'Via een interne sollicitatie ben ik aangenomen voor een hoger ingeschaalde functie. Ik word echter nog steeds beloond in mijn huidige, lagere schaal omdat mijn werkgever eerst wil kijken of mijn kennisniveau voldoende is. Ze wil pas het cao-loon betalen na een evaluatie. Mag ze dit doen?'

20190322.jpeg

Eigenlijk is het heel simpel: je mag niet minder betaald krijgen dan het cao-salaris dat hoort bij je functie. Zelfs als de werkgever een soort proeftijd hanteert (wat overigens niet mag bij werkzaamheden van soortgelijke aard), dan dien je het loon betaald te krijgen dat bij je nieuwe functie hoort. Cao-afspraken gaan namelijk voor op afspraken die in individuele gevallen zijn gemaakt. Afwijken van de cao is alleen toegestaan wanneer de afspraken in je arbeidsovereenkomst gunstig uitvallen voor jou als werknemer.

Als je werkgever je minder betaalt dan het cao-loon, zoals bij jou het geval is, moet ze alsnog het cao-loon betalen dat bij je hoger ingeschaalde functie hoort. Ook heb je recht op het bedrag dat je tot nu toe bent misgelopen. Kom je hier niet uit met je werkgever? Schakel het Juridisch Loket of je vakbond in.

Hoe hoog ligt jouw salaris per maand?

loading...
 
 

 
 
Loading...