Salaris Europarlementariërs: 4.000 euro netto, plus veel vergoedingen (23-05-2019)

23 mei 2019 - In het kader van de Europese verkiezingen zet Loonwijzer op een rijtje wat Europese politici verdienen. Deze week: de leden van het Europees Parlement, op wie je vandaag kunt stemmen. Alle Europarlementariërs, zoals Bas Eickhout (GroenLinks) en Sophie in 't Veld (D66), hebben recht op hetzelfde bruto maandsalaris, plus een aantal vergoedingen. Netto gaat er wel nog een flink bedrag van af.

De beloning die een Europarlementariër, bijvoorbeeld Esther de Lange (CDA) of Malik Azmani (VVD), krijgt voor zijn of haar werk bestaat grofweg uit twee delen. Ten eerste is dat het reguliere salaris, ten tweede de vergoedingen.

Salaris

Lid zijn van het Europees Parlement is een fulltimebaan. Het bijwonen van vergaderingen gaat door van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Bovendien reizen de parlementariërs veel, van hun thuisland naar het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg. Daarom krijgen ze ruim betaald. Bruto verdienen Europarlementariërs een maandsalaris van 8.757,70 euro. De Europese Unie trekt daar vervolgens belasting van af, waarna het salaris uitkomt op 6.824,85 euro. Vervolgens kan het thuisland nog belasting heffen over het inkomen van de Europarlementariër. Doordat er dus twee keer belasting wordt geheven over het loon, komen Nederlandse Europarlementariërs uit op ongeveer 4.142 euro, berekend met onze eigen Bruto/Netto Check. Netto houden Europarlementariërs dus minder dan de helft over van hun brutosalaris.

Europarlementariërs kunnen na hun 63e met pensioen gaan. Dan maken ze aanspraak op een pensioen van 3,5 procent van het jaarsalaris per jaar dat ze in het Europees Parlement hebben gezeten. Maximaal kan dat 70 procent worden. Na 20 jaar bouwen de politici dus geen pensioen meer op.

Vergoedingen

Naast het salaris ontvangen Europarlementariërs een aantal onkostenvergoedingen die netto worden uitgekeerd. Voor een deel zijn dit vaste bedragen; de rest zijn vergoedingen voor kosten die daadwerkelijk zijn gemaakt.

Zo ontvangen de politici een vergoeding voor algemene uitgaven. Die bedraagt standaard 4.513 euro per maand en is bedoeld om uitgaven in hun thuisland van te betalen. Ze kunnen die bijvoorbeeld gebruiken voor een kantoor, het bijwonen van activiteiten en benodigdheden zoals een computer. Als een Europarlementariër minder dan de helft van het jaar aanwezig is bij plenaire stemmingen, krijgt die ook maar de helft van de vergoeding uitgekeerd.

Ook krijgen de leden van het Parlement een verblijfsvergoeding van 320 euro per dag dat ze aanwezig zijn bij het Europees Parlement. Daarbij gaat het specifiek om de aanwezigheid bij officiële vergaderingen en bijeenkomsten. Daarvoor moet de Europarlementariër wel de presentielijst tekenen. De vergoeding kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de overnachting in een hotel en maaltijden gedurende de dag. Ook hierbij geldt dat wanneer een lid in een jaar tijd minder dan de helft van de stemmingen bijwoont, de vergoeding wordt gehalveerd.

Reiskosten die worden gemaakt van en naar vergaderingen in Brussel en Straatsburg worden ook vergoed. Parlementariërs kunnen vliegtickets voor de business class, treinkaartjes voor de eerste klas en autoritten à 0,53 per kilometer (maximaal 1.000 kilometer) declareren. Maximaal wordt 4.454 euro per jaar vergoed qua reiskosten.

Hiernaast krijgen leden van het Europees Parlement twee derde vergoed van hun medische kosten. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden.

Beloning Europarlementariër

Bij elkaar opgeteld komt een Europarlementariër bruto uit op minstens 13.270 euro per maand. Netto is dat minimaal 8.655 euro. Afhankelijk van de aanwezigheid van de politicus in het Europees Parlement kan dit nog flink oplopen, doordat elke officiële werkdag in het Parlement en de reiskosten ernaartoe worden vergoed.

Bron: European Parliament

Zo werken salaris en vergoedingen

 
Loading...