Nederlandse loonkloof in Europese top (05-03-2019)

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog altijd duidelijk aanwezig in Nederland. Vrouwelijke werknemers verdienen gemiddeld 7 procent minder dan hun mannelijke collega's. Eén troost: in vergelijking met andere Europese landen is het verschil relatief klein.

Nederlandse mannen verdienden het afgelopen jaar een maandsalaris van 2.531 euro bruto. Vrouwen kwamen daarentegen gemiddeld op 2.350 euro per maand uit. Dat blijkt uit de salarissen die meer dan honderdduizend Nederlandse werknemers hebben gedeeld via de Salaris Enquête en de Salaris Check.

Ondanks dit significante verschil doet Nederland het goed in vergelijking met andere landen in Europa. Alleen Kroatië (6 procent), Zweden en Ierland (allebei 7 procent) laten een kleinere loonkloof zien.

Landen als Hongarije (25 procent), Polen (25 procent) en Tsjechië (27 procent) zijn in de laagste regionen te vinden. Litouwen is helemaal onderaan te vinden. Daar verdienen vrouwen volgens de data van Loonwijzer 37 procent minder dan mannelijke medewerkers.

Internationale Vrouwendag

8 maart is het Internationale Vrouwendag, het ideale moment om actie te ondernemen tegen de loonkloof. Heb je het idee dat je eigen uurloon lager ligt dan dat van mannelijke collega’s die hetzelfde werk doen? Stap op je werkgever af, want ongelijke beloning is niet toegestaan. Kom je er niet uit en wil je van je laten horen, neem dan contact op met het College voor de Rechten van de Mens.

Hoe hoog moet jouw salaris eigenlijk zijn?

loading...
 
 

 
 
Loading...