Salaristips

Bereid je voor op het echte werk: hoe belangrijk is je opleiding voor je salaris, hoe maak je promotie, wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en wat voor bedrijf past bij je?

1) Hoe belangrijk is mijn opleiding voor wat ik verdien?
Heel belangrijk. Hoe hoger je bent opgeleid, hoe meer je verdient en hoe meer kans je maakt op een carrière.

2) Zijn er ook beroepen waar opleiding niet zo belangrijk is?
Ja. Lader, losser, magazijnknecht, verhuizer, schoonmaakster, hulp in de huishouding en taxichauffeur zijn bijvoorbeeld beroepen waarvoor weinig opleiding gevraagd wordt. Je kan natuurlijk ook zo'n beroep kiezen wanneer je toch meer opleiding hebt. Maar het is meestal niet zo dat je dan ook meer verdient. 

3) Hoe belangrijk is werkervaring?
Best belangrijk. Het werkt namelijk zo: je komt in een bepaalde loonschaal wanneer je een baan hebt. En elk jaar ga je een trapje omhoog. Dat heet een 'periodiek'. Dus elk jaar krijg je meer salaris. Er zijn meestal een stuk of 10 periodieken, dus na die tijd zit je aan de top van je loonschaal en krijg je er niks meer bij, behalve de algemene in de cao afgesproken loonsverhoging. Behalve als je promotie maakt en daarvoor moet je eerst werkervaring hebben. 

4) Verdien je meer als leidinggevende? En is dit zo bij alle beroepen?
Leidinggevenden verdienen meestal meer. Ze kunnen dan wel dezelfde opleiding of zelfs hetzelfde beroep hebben als hun collega's, maar ja, zíj geven leiding. Ze hebben dus ook meer verantwoordelijkheid. En vaak is het zo: hoe meer verantwoordelijkheid je hebt, hoe meer je betaald krijgt. Maar... het geldt niet voor alle beroepen. Bijvoorbeeld voor vrachtwagenchauffeurs of in kleine bedrijven, met weinig personeel. Er is namelijk geen andere vrachtwagenchauffeur die leiding geeft aan collega's, of het bedrijf is te klein om een leidinggevende tussen de baas en de werknemers te hebben.  

5) Verdien je als man meer dan als vrouw?
Ja, dat is vaak zo. Ook al hebben ze dezelfde functie in hetzelfde beroep, tóch verdienen mannen vaak meer dan vrouwen. Dat blijkt uit eigen Loonwijzer-onderzoek en uit veel andere onderzoeken waarbij lonen worden vergeleken. Dat loonverschil is echter bij wet verboden. Sowieso geldt: in een bedrijf waar veel mannen werken, liggen de salarissen hoger dan in bedrijven waar veel vrouwen werken. Ook dat is gebleken uit Loonwijzer-onderzoek, met behulp van de Salaris-Enquête en de Salaris-Check.

6) Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?
Naast je loon, dat je elke maand op je bankrekening krijgt, zijn er allerlei extra's. Dat verschilt per bedrijf, per beroep en per functie. Maar je kunt erover onderhandelen wanneer je ergens gaat solliciteren. Een paar voorbeelden:

  • de lease-auto
  • bijdrage in de aanvullende ziektekostenverzekering
  • een dertiende of veertiende maand
  • winstdeling
  • mobieltje, tablet of computer van de zaak
  • bonusregelingen
  • extra vakantiedagen
  • mogelijkheden voor thuiswerken een deel van de week

7) Hoe maak je promotie?
Wanneer je uitblinkt in je werk bijvoorbeeld. Of wanneer je een extra cursus hebt gedaan, wanneer je wordt aangenomen op een vrijgekomen functie in het bedrijf waar je werkt, of als je leidinggevende wordt. Belangrijk is dat je dan meestal in een hogere loonschaal wordt ingedeeld. Stel, je zat eerst in loonschaal 6 en elk jaar kreeg je er een zogeheten 'periodiek' bij. Op een gegeven moment houdt dat op, dan zit je helemaal bovenin je loonschaal. Maak je promotie, dan kom je bijvoorbeeld in schaal 7. Je moet dan in ieder geval in de periodiek ingedeeld worden die net even hoger is dan je oude salaris. Maar je kunt natuurlijk proberen te bedingen dat je nog een trede hoger komt. En dan kun je je verheugen op weer een aantal nieuwe 'periodieken', voordat je opnieuw in de eindtrede komt. Vaak bevatten cao's voorschriften voor de indeling bij promotie. 

8) Hoe groter het bedrijf, des te meer salaris?
Ja, over het algemeen zijn de lonen gemiddeld hoger in grotere bedrijven. Dat betekent niet dat iedereen in dat grotere bedrijf meer verdient dan collega's in kleinere bedrijven. Grotere bedrijven hebben meestal meer leidinggevenden: managers, directeuren, chefs, projectleiders en coördinatoren. En juist die krijgen flinke salarissen. Dus zijn gemiddeld de lonen in grotere bedrijven hoger dan in kleinere bedrijven.

9) Maakt het wat uit waar je in Nederland werkt?
Nederland is een klein land. Als er al verschillen zijn in loon in verschillende regio's, dan zijn ze niet erg groot. Regionale loonverschillen komen meer voor in grotere landen. De lonen in Zuid-Italië zijn bijvoorbeeld flink lager dan in Noord-Italië. Zulke verschillen kennen we niet in Nederland. De loonschalen in de grote bedrijfs-cao's gelden voor het hele land. 

Ten slotte: wat voor bedrijf past bij mij?
Iedere sector heeft zo zijn eigen sfeertje. In de financiële wereld is veel verdienen heel gewoon, want daar draait het om winst maken. In de non-profitsector, bijvoorbeeld op ministeries, bij gemeenten of bij stichtingen, staat een maatschappelijk doel voorop.

Check altijd:

 
Loading...