Bijbaan

Je mag in 2020 € 15.003,05 bijverdienen naast je studiefinanciering. Dit geldt alleen nog voor diegenen in het oude stelsel. Het gaat om het belastbaar loon. Dat is te vinden op je loonstrook en op de jaaropgave.

Welke branche betaalt het best?

Bijverdienen met studiefinanciering

waitress-2Je mag in 2020 € 15.003,05 bijverdienen naast je studiefinanciering, als je nog onder het oude stelsel valt. In 2019 was dit 14.682,96 en in 2018 was deze bijverdiengrens € 14.456. Voor wie onder het nieuwe studiefinancieringsstelsel valt zijn geen bijverdienrestricties meer. Het gaat om het belastbaar loon. Dat is te vinden op je loonstrook en op de jaaropgave. Verdien je meer, dan verlies je het recht op je studiefinanciering en moet je deze onmiddellijk stopzetten. Daarnaast moet je ook je studenten-OV-chipkaart stopzetten. Je inkomsten worden gecontroleerd bij de belastingdienst. Als je boven de grens zit, dan moet je het te veel ontvangen geld terugbetalen. Mét rente. En dat doet pijn. Als je dan ook nog eens je studenten-OV-chipkaart vergeet te annuleren, betaal je ook nog bijna meer dan € 100,- per maand. 

Bezoek de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor meer informatie.

Dit wordt gezien als inkomsten:

 • loon, vakantiegeld, de 13de maand,
 • freelance-inkomsten
 • een uitkering volgens de ziektewet, de WW, WIA of Wajong
 • halfwezenpensioen
 • reiskosten en stagevergoedingen als deze belastbaar zijn
 • belastbaar inkomen uit box 2 en 3
 • winst uit eigen onderneming
 • geld uit particuliere (studie)fondsen, een bestuursbeurs

Wat niet meetelt als inkomen:

 • de ouderlijke bijdrage
 • studiefinanciering
 • een erfenis
 • huurtoeslag en zorgtoeslag
 • kinderalimentatie

Moet ik belasting betalen?

Jep! Maar als je maar een paar weken of maanden per jaar werkt, betaal je waarschijnlijk te veel belasting. En die kun je terugvragen. Vraag het P-formulier aan of doe digitaal aangifte op de site van de Belastingdienst, dan krijg je je geld terug! Bel ze gratis: 0800-0543. Trouwens: als je minder dan € 1.400 in drie maanden hebt verdiend, hoef je helemaal niks aan belasting te betalen. Je moet dan je werkgever vragen het scholieren en studentenformulier in te vullen.

Teruggaaf van de Belasting met twee bijbanen?

Heb je naast je gewone bijbaan ook nog een vakantiebaantje - dan kan je waarschijnlijk geld terugkrijgen van de belastingdienst. Afhankelijk van je leeftijd en je jaarinkomen kun je je ingehouden premie's terugvragen. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

Is stagevergoeding inkomen?

Voor de belastingdienst is je stagevergoeding een belastbaar inkomen. Er wordt dus loonbelasting ingehouden. Bereken met de bruto/netto calculator hoeveel je netto overhoudt. Als je inkomen niet zo hoog is kun je belasting terugvragen.

Mogen scholieren van 13 t/m 15 jaar ook werken tijdens schooldagen?

Ja, wel op schooldagen (onder voorwaarden) maar niet op schooltijden. Op de pagina Vakantiewerk kun je lezen wat voor werk je wel en niet mag doen van 13 jaar tot en met 18 jaar en ouder.

Wat is werkervaring waard?

cook-assistantVeel. Een opleiding die je niet hebt afgemaakt, kan opgewaardeerd worden. Ook een oud diploma kan meer waard worden door werkervaring. Hoe? Je kunt je laten kwalificeren via een EVC-procedure (erkennen van elders verworven competenties). Je kennis en vaardigheden worden dan getoetst. Want misschien heb je een uit de hand gelopen hobby waardoor je veel meer kunt dan dat op je diploma staat.

 

Handige sites voor leuke baantjes

Werken in het buitenland

Leuk, een tijdje in het buitenland werken. Als Nederlands staatsburger ben je in principe vrij om in een ander land binnen de Europese Unie te werken. Heb je een hbo-diploma? Kijk dan even op de site van Nuffic. Hier vind je alle info over werken met een Nederlands diploma binnen de EU. Je kan hier ook een internationale beschrijving van je diploma aanvragen. Heb je een mbo-diploma? Dan moet je voor meer informatie over jouw diploma in het buitenland naar de website van het National Reference Point Nederland.

Wil je weten wat je in een ander Europees land verdient? Kijk dan op WageIndicator.org. Daar vind je alle internationale loonwijzers bij elkaar met bijbehorende salarischecks.

Studeren in het buitenland

Waarom niet? Er zijn een heleboel mogelijkheden. Daarnaast verbreed je je horizon en staat het goed op je cv. Het is mogelijk met behoud van studiefinanciering of met een beurs, of via een mobiliteitsprogramma. Vaak kan je het ook regelen via je eigen onderwijsinstelling. Kijk wat jouw universiteit, hogeschool of school te bieden heeft. Check de site van Nuffic. Daar vind je alle info die je nodig hebt.

loading...
 
 

 

 
Loading...