De AOW-leeftijd wordt verhoogd

De AOW-leeftijd is de afgelopen jaren stapsgewijs verhoogd. In 2020 en 2021 blijft de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Daarmee is het kabinet tegemoetgekomen aan de eisen van de vakbonden.

In 2022 stijgt de AOW-leeftijd weer met 3 maanden, tot 66 jaar en 7 maanden. In 2023 wordt dit 66 jaar en 10 maanden en in 2024 wordt de AOW-leeftijd van 67 jaar bereikt. Hierna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting: als de levensverwachting een jaar stijgt gaat de AOW leeftijd met 8 maanden omhoog. Dit is nog niet in de wet geregeld.

Ik word 65 jaar. Krijg ik dan direct AOW?

Nee. De verhoging van de AOW-leeftijd is ingegaan per 2013. Dat gebeurde geleidelijk. Het zou immers oneerlijk zijn dat een 64-jarige opeens zou moeten doorwerken totdat hij of zij 67 is, terwijl men altijd dacht op 65-jarige leeftijd te kunnen stoppen.

Wie ná 31 december 1957 geboren is, kan de AOW-leeftijd nog niet weten, omdat de wet nog aangenomen moet worden in de Tweede en de Eerste Kamer. Via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je wel een aardige inschatting maken.

Ik krijg een paar maanden later mijn AOW-uitkering. Mijn ouderdomspensioen gaat echter eerder in. Hoe overbrug ik financieel gezien die tijd daartussen?

Misschien komt u wel in aanmerking voor een overbruggingsregeling  van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat is de instantie die de AOW uitvoert. Zie daarvoor de website van de SVB of de informatie van de Rijksoverheid.

Ik ben nog jong. Is er een kans dat ik straks tot mijn zeventigste moet werken?

Dat is zeker mogelijk. Vanaf 2025 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Ik vind werken tot mijn 65ste lang genoeg. Moet ik over een aantal jaar per se door totdat ik 67 ben?

Dat hoeft niet. Maar je zult de periode tot je AOW krijgt op de een of andere wijze moeten overbruggen.

Meer informatie

Vergelijk je salaris

loading...
 
 

 
 
Loading...