Principeakkoord CAO Schlumberger 2010-2011

Gerelateerde CAO
Schlumberger
Looptijd
1 juli 2010 tot 1 juli 2011

Loonmutaties
Per 1 juli 2010 worden de salarissen verhoogd met 1,5 procent. Dit bestaat uit 1,25% per 1 juli 2010 in de salarissen en een eenmalige bruto uitkering van 0,25% van het basis-jaarinkomen (in december). In het geval van een merit-increase is deze loonsverhoging daarbij inbegrepen.

Arbeidsvoorwaarden
Uitzendkrachten
In het akkoord beloofd de werkgever uitsluitend gebruik te maken van uitzendkrachten die in dienst zijn bij een uitzendbureau dat beschikt over een NEN-certificering en is ingeschreven in het register van de Stichting Normering Arbeid. Ook is vastgelegd dat de werkgever zich verplicht te controleren dat het uitzendbureau de correcte arbeidsvoorwaarden toepast op de uitzendkracht. In de AVR wordt ook vastgelegd dat de uitzendkracht, onder het motto "Gelijk Werk, Gelijk Loon", vanaf de 1e arbeidsdag volgens de AVR beloond wordt.

Vergoedingen en bonusregelingen
Vanaf 2006 worden de vergoedingen en bonusregelingen geïndexeerd met de afgesproken loonsverhoging van dat jaar (dit heeft geen betrekking op de Well Sevices Share Bonus). Dit zal plaatsvinden in december as.

Personeelshandboek
Partijen zijn overeengekomen om een aantal collectieve arbeidsvoorwaardelijke regelingen in de AVR op te nemen, welke onderaan zijn vermeld. Ook de bedragen uit artikel 11 lid 1 (geldelijke vergoedingen) de functielijst en het loongebouw worden in de AVR vermeld.

Pensioenvoorziening
Partijen zijn overeengekomen om vóór 1 juli 2011 te onderzoeken hoe de huidige regeling precies werkt en wat mogelijke alternatieven en kosten zijn. Partijen zien deze alternatieven vooral in de richting van een CDC-regeling. Na deze studie zal Schlumberger in overleg treden met de vakorganisatie FNV om te bezien of en hoe de pensioenen bestendiger gemaakt kunnen worden. Hiertoe zal een werkgroep Pensioenen worden gevormd waaraan Schlumberger, FNV Bondgenoten, AWVN en Lane Clark & Peacock (de actuaris van de werkgever) deelnemen.

Tijdens het overleg is de pensioensituatie van een individuele medewerker aan de orde gekomen. De werkgever heeft toegezegd om dit individuele geval als case-study op te pakken.

Nieuwe regels omtrent ziekte per 1 juli 2010
In het kader van een nieuw stelsel van arbeidsongeschiktheidsregelingen is op 1 januari 2004 de Wet Verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte in werking getreden. Deze wet geeft de medewerker die vanaf 1 januari 2004 ziek is recht op doorbetaling van het loon gedurende een termijn van ten hoogste twee jaar. Voor de eerste twee ziektejaren geldt een loondoorbetaling van 170% van het laatstverdiende salaris. De hoogte van het loon bedraagt in het eerste ziektejaar 100% (70% plus 30% aanvulling) en in het tweede ziektejaar in principe 70% over de niet gewerkte uren. De medewerker die aantoonbaar en optimaal meewerkt aan activiteiten die overeengekomen zijn in en uitgevoerd worden op basis van het re-integratieplan ontvangt (per 1 juli 2010) gedurende het tweede ziektejaar eveneens 100% (70% plus 30% aanvulling). Van een aantoonbare, optimale inspanning tot re-integratie is sprake bij het volgen van om- en bijscholing, werken op basis van arbeidstherapie of het verrichten van al dan niet aangepast werk. De verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter vormen de basis van de afspraken.

Werkkostenregeling
Schlumberger zal in 2011 gebruik maken van de overgangsregeling.

Vakbondscontributie
Partijen zijn overeengekomen dat de werkgever de mogelijkheid biedt dat vakbondsleden, voorzover zij dit wensen, hun betaalde vakbondscontributie in mindering kunnen brengen op het vakantiegeld waardoor voor de betrokken werknemer een fiscaal voordeel ontstaat. Deze afspraak wordt geboden gedurende de looptijd van de AVR mits en voor zolang deze fiscale mogelijkheid bestaat.

Vakbondstientje
Schlumberger zal de bijdrage aan de AWVN-werkgeversbijdrageregeling, zoals overeengekomen tussen AWVN en de vakorganisatie FNV Bondgenoten continueren.
Bron: FNV Bondgenoten, 2 november 2010. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
 
Loading...