Staking Eska Graphic Board

Gerelateerde CAO
Eska

De werknemers van Eska gaan vanaf woensdag 20 oktober om 15.00 uur in staking. De directie van kartonmaker Eska Graphic Board gaf geen gehoor aan het ultimatum van de bond.

"De leden hebben het cao-eindbod van de directie verworpen", zei CNV-onderhandelaar Jacqueline van der Veen vorige week. "Als er vóór woensdag 20 oktober om 15.00 uur niets beters op tafel ligt, gaan we het actietraject in."


Geen cao

De werknemers van Eska zitten al sinds 1 januari 2010 zonder cao. De directie heeft een eindbod gedaan voor een tweejarige cao (van 1 januari 2010 tot 1 januari 2012), met een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 januari 2010, vervolgens 1 procent per 1 januari 2011 en daarna 0,5 procent per 1 juli 2011.


Dat vinden de werknemers te laag. De directie bovendien het recht op de seniorendagen flink beperken. "Concreet betekent het dat de werknemers 20 procent van hun huidige recht op vrije dagen in rook zien opgaan, terwijl ze daar onvoldoende voor worden gecompenseerd", zegt Van der Veen. "Dat zit de mensen absoluut niet lekker. Ze hebben indertijd salaris ingeleverd om die seniorendagen te krijgen.” “Als ze al dagen gaan inleveren, dan moet Eska hen daar wel volledig voor compenseren."


Ultimatum

In het ultimatum eiste CNV Vakmensen een eenjarige cao (van 1 januari 2010 tot 1 januari 2011), met een loonsverhoging van 1,5 procent per 1 januari 2010. Daarnaast moeten de huidige cao-afspraken over de seniorendagen en over de consignatieregeling blijven bestaan.


Een tweejarige cao is voor CNV Vakmensen ook bespreekbaar. In dat geval voegt de bond aan het bovenstaande nog een looneis toe van 2 procent per 1 januari 2011.


Stakingsmelding

Op grond van art. 10 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediair(s) (hierna: Waadi) is het uitzendbureaus e.d. niet toegestaan arbeidskrachten ter beschikking te stellen aan bedrijven, ondernemingen of onderdelen daarvan, waar op dat moment een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting heerst.

Bron: CNV Vakmensen, oktober 2010. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
 
Loading...